» Szukaj na forum » Rejestruj » Zaloguj

Forum turystyczne » Grecja » Chalkidiki - Belissima

Chalkidiki - Belissima

Dodaj opinię Opinie o apartamentach Bellissima

Strona: < 1 2

Autor Treść
Asia
Gość
Zawzięłam się i poczytałam jeszcze więcej wpisów na słowackich portalach (jak się okazuje Słowacy też tam bywają :))) i mogę uspokoić wszystkich wybierających się do Belissima - generalnie jest spoko :))

Nea Plagia jest ładną miejscowością (ludzie są zachwyceni widokami), z piaszczystymi plażami - co nie jest takie oczywiste w Grecji :) więc można się poopalać bez problemu.
Nie jest to miejscowość dla wielbicieli dyskotek i "night life".
Do Salonik z Nea jest około 50 km.- to druga miejscowość po Atenach jeżeli chodzi o wielkość, podobno baaaaaaardzo urokliwa.
Tak jak pisałam wyżej - w pokojach czysto, przyjemnie, budynek jest zadbany, ma duży ogród i miłych właścicieli.W pokoju TV, wyposażenie, które umożliwia samodzielne przygotowywanie posiłków. Ludzie to potwierdzają wpisami więc nie jest to ściema :)

Słowacy piszą jedynie, że Grecy to "fleje" (tak to dokładnie określili) a to dlatego, że podobno na plaży w piasku można znaleźć sporo resztek od papierosów. (ale u nas nad Bałtykiem też można chyba prawda?)

Jeżeli ktoś nastawia się, że chce sobie wypocząć, popalać się i nie oczekuje warunków jak z hotelu Steigenberger, ale chce mieć schludnie, czysto, słońce i święty spokój, to sądząc po wpisach naszych braci Słowaków :P nie będzie rozczarowany :)

Niby ten słowacki podobny polskiego, ale tylko pozory :)), trochę się pomęczyłam :) Mam nadzieję, że pomogłam innym, ja osobiście czuję się podbudowana i nastrajam się optymistycznie po poczytaniu sobie tego wszystkiego.

Wiadomo, przyczepić zawsze się można, ja nie pamiętam osobiście wycieczki ( spośród tych, na których byłam), na której nie znalazłaby się przysłowiowa maruda i etatowy utyskiwacz:)
IP: 83.21.54.235
Agusia
Gość
To fajnie Asia, że potwierdzasz to co piszą biura podróży, najważniejsze żeby była pogoda i dobry nastrój, a reszta jakoś sama się ułoży. Miłego wypoczynku, ja jeszcze 5 i pół tygodnia i będę wygrzewać się na słoneczku :))
IP: 78.28.11.39
Agusia
Gość
Zapomniałam dodać w Salonikach byłam, warto tam pojechać, dla mnie ładniejsze niż Ateny!!!
Marcin-nura
Gość
Witam. Czy może wiecie jak z odpłatnością za leżaki?. Byłem w Grecji w Velice i tam aby wygodnie poleżeć na leżaku wystarczyło kupić coś w barze. Tu z informacji uzyskanych w Fanclubie leżaki są odpłatne 2,5Euro.
IP: 79.186.158.53
keri24
Gość
dzieki Asia za info;-) ja mysle ze bedzie tam super, jesli ktos chce naprawde wypoczac;-) moze jeszcze ktos cos napisze po powrocie do wrzesnia;) ja juz odliczam dni
IP: 87.116.251.248
anika
Gość
Asiu dzieki za informacje:) ja wracam 29.08 wiec postaram sie napisać jak bylo:):)
IP: 62.21.73.98
keri24
Gość
to bedziemy czekac;-)
IP: 89.231.247.226
Agusia
Gość
I co nadal nikt nic nie napisał po powrocie ??? Jednym słowem jest tam tak fajnie, że chyba ci co jadą nie wracają :)
kala2505
Gość
witajcie :)
ja byłam w bellisimie i wróciłam (z funclubem) było suuuuper - pokoiki śliczne, zadbane i czyste, nawet ręczniki były ;p miejscowość mała ale na swój sposób urokliwa, polecam rejs na toreneos - piękne widoki, zwiedzanie, pływanie - baaardzo miłe wspomnienia. Jesli chodzi o plażę to piasek trochę grubszy i I czystości to nie była ale całkiem przyzwoita. Leżaki bez opłaty - jeżeli coś zamówisz ale my często po prostu siadaliśmy i nic nie zamawialiśmy albo na 4os ktos zamówił tylko jedną kawe dla siebie. Trochę drogo jak dla mnie ale tragedii nie ma. Jednym słowem fantastycznie - rezydentka natalia - fajna babeczka, idźcie na wieczór grecki i namówcie ją tylko żeby zrobiła go w miarę wcześnie bo można się fajnie zintegrować ;p jedno co to właściciel (który co prawda nie je ludzi :D ) ale były na niego skargi bo ma niemiecką naturę i duuuużo się czepia - choć ja osobiście się z tym nie spotkałam ale jak co to niech spada na drzewo :D pzdr
IP: 83.12.4.190
keri24
Gość
Kala a jakie jeszcze wycieczki byly do dyspozycji? napisz jak dlugo jechaliscie do grecji i wogole jaka pogoda, czy duzo tam jest turystow???? czy fajne knajpki w tej miejscowosci?
IP: 89.231.247.94
Agusia
Gość
A daleko do plaży, czy jakiś większy sklepik jest gdzie taniej można zaopatrywać się w art. spożywcze i jak pamiętasz jakie są ceny fakultetów? Będziesz teraz przez nas atakowana, bo jako jedyna odezwałaś się po powrocie. Pozdrowionka
IP: 78.28.6.249
kala2505
Gość
echaliśmy z poznania ok 30h - wszystko do przeżycia (poduszka,kocyk,jedzonko,gazetki i muzyczka) jedzonko takie w miarę ale knajpki drogie, polecam rzeźnika na przeciwko plaży - bardzo dobre mięsko, które robiliśmy w pokojach weźcie sobie z polski ser żółty hehe bo jest strasznie drogi i jakiś ryż czy makaron bo na mieście ciężko finansowo się żywić... co do wycieczek to były: meteory (odradzam-bo dłuuuuga podróż męcząca) 35euro, rejs toreneos (suuuuper) 35e, rejs na górę athos 35e (podobno nie widać aż tak tych klasztorów) no i zwiedzanie salonik - polecam choć nie byłam i się niestety nie udała wycieczka bo było mało chętnych ale bardzo fajny program tej wycieczki był.
Do plaży blisko ok 5-7 minut, sklepików co nie miara ale ceny raczej wysokie jak dla mnie np jajka 2euro :D lody 2e, ketchup 3e, ser żółty 15-30e za kg - ja bym Wam radziła wziąć jakiś ser żólty i makaron i ryż :)
IP: 83.12.4.190
Agusia
Gość
A napisz coś jeszcze o tym noclegu w Serbii, jak to wygląda o której przyjazd o której wyjazd, jak hotel, czy jest coś ciekawego tam w okolicy hotelu, i wszystkie porady jakie mogą nam się przydać. Pozdrowionka :)
IP: 78.28.5.60
keri24
Gość
no i to by chyba bylo na tyle wiadomosci na temat wczasow;-( czekamy dalej az ktos wroci i moze cos wiecej napisze;(
IP: 87.116.253.79
anika
Gość
hej!! ja wlasnie dzis wrocilam!! było rewelacyjnie:) pokoje fajowo, w kazdyn aneks kuchenny, lazenka i jedno łozko dwuosoboe i pojedyncze.
Podróż nieco meczaca ale jakos da rade wytrzymac. My nocleg w Serbii spedzilismy w hotelu Rubin, dotarlismy tam ok godz 16 wiec spokojnie mozna bylo sobie odpoczac, zjesc cos itp. warunki w hotelu przyzwoite (łazienka w pokoju), śniadanie tez bylo w mare oki:). zaraz obok hotelu byl kantor wiec bez problemu mozna bylo wynienic drobne euro na miejscowa walutę, w euro niestety tam nie mozna bylo placic (ceny w Serbii naprawde niskie). śniadanie mileismy ok 7.30 a wyjazd byl ok 8 rano.
do Nea Palgii dotarlismy ok godz 17 i musze przyznac ze miejscowaśc zaskoczyla nas bardzo pozytywnie - mała, urokliwa,pełna tawern, restauracyjek itp. Jest to miejscowość wypoczynkowa głównie dla Greków z Salonik. Wycieczki takie jak napisne zostało wyżej, my bylismy na rejsie wzdłuż połwyspu Athos - widoki nieziemskie, klastory pieknie z morza wygladały. Opisy klasztorów przedstawiane na statku były również w jezyku polskim. Z hoteliku do plaży jest naprawde bliziutko, plaze piaszczyste w miare czyste (tylko petów sporo bywało ale naprawde to nie przeszkadza).
co do cen, sa tam dwa supermarkety i ceny w nich sa zblizone i nieco wyzsze niz u nas (np. opakowanie sera zoltego 2,50 e, jogurt z miodem 0,9 e (w mniejszym markecie)). ceny w tawernach sa rozne, w tawernie gdzie odbywa sie spotkanie z rezydentka wszyscy z grupy maja znizke 20% - jets to odejmowane od kazdego rachunku. np. za kolacje dla 2 osob z piwem czy winem placilismy ok 17-20 euro, natomiast jedzonko w tzw. fast foodach jest zdecydowanie tansze i np. gyros w picie kosztuje w fast foodzie kolo marketu afrodyta 2,40e, w innym - u Janisa- podobnie.
anika
Gość
wiec na pewno kazdy znajdzie cos odpowiedniego dla siebie (mnie najbardziej smakowal gyros wlasnie w fast foodzie kolo marketu). pieczywo najlepiej jets kupowac w piekarni (chleb ok 0,7e) bo jets swiezutkie:)
Rezydentka jest zawsze pomocna, z reszta tak samo jak wlasciciel miejscowego biura podrozy, ktory organizuje wycieczki.
ja jestem naprawde bardzo zadowolona z pobytu tam:):) i najchewtniej wybralabym sie tam jeszcze raz.
udanych wakacji Wam zycze:) jakbyscie mieli jakies pytanka chetnie odpowiem:)
sla
Gość
To i ja napisze coś od siebie.
Nasza grupa była w pierwszej połowie września i niestety już było po sezonie. Bary w zdecydowanej większości pozamykane, w miasteczku byliśmy chyba jedna większa zorganizowana grupa turystów. Jeśli chodzi o plaże to całkiem ok choć spodziewałem sie czystszej wody. Niestety największą porażką była pogoda - może 2-3 dni kiedy świeciło słońce, w pozostałe pochmurno, czasem przelotny deszcz.
Jeśli chodzi o zakwaterowanie to domki bardzo fajne, niestety dużo komarów i wieczorna walka z ta zaraza to standard. Minusem lokalizacji to odległość do największych atrakcji w Grecji - meteory - dojazd ok. 5h, Ateny 9h.
Jedzenie przez większość wycieczki na własnym prowiancie ale można całkiem dobrze zjeść w jednej knajpie - oczywiście nie znam nazwy - spaghetti ktore jest mega wielkie w cenie chyba 6euro, końska porcja Gyros'a za 5euro choć w menu bylo za 6euro.
Co do wycieczek organizowanych to meteory mogłyby byc dużo lepiej zrobione - niestety po drodze traci sie 1,5h na sklepik z ikonami - słowem TV Market na żywo, później kolejne 1,5h na obiad w knajpie przy obwodnicy uroczego miasteczka którego okazji tez nie mieliśmy okazji zwiedzić. Na samo zwiedzanie klasztoru 1h z hakiem - zdecydowanie za mało. I kuriozalna akcja ze zwiedzaniem drugiego klasztoru na który mieliśmy 5min (słownie pięć minut) ! Dużo lepiej natomiast wypaliła wycieczka do Aten choc podroż męcząca.
Jesli chodzi o nocleg tranzytowy w Serbii to hostel i miasteczko sa ok. Natomiast troche porazkowe bylo śniadanie po którym kilka osob nie czulo sie najlepiej, na szczęście ja zjadłem moze 2 plasterki tego podejrzanego salami.
Jesli chodzi o wycieczkę do Salonik można z powodzeniem ja zorganizować na własna rękę - cena o połowę mniejsza i jest przygoda :)
Minusem miasteczka Nea Plagia jest brak angielskiego menu w wielu barach, knajpach. To skutecznie utrudnia komunikacje.
Generalnie sama Grecja mnie nie zachwyciła - przede wszystkim jeśli chodzi o czystość - śmieci walające sie na poboczach czy plazy to raczej standard. Ale co sie dziwic jesli kosze na smieci to rzadkosc - wiekszosc to duze i smierdzace kontenery. Na pewno duze brawa należą sie dla naszej opiekunki za rozkręcenie grupy, dla wszystkich uczestników za udana integracje choć zjechał sie niemal każdy zakątek Polski
Pozdrawiam
R
IP: 188.47.2.150

Strona: < 1 2

Forum turystyczne » Grecja » Chalkidiki - Belissima

Na skróty: Bułgaria, Chorwacja, Egipt, Grecja, Hiszpania, Maroko, Polska, Tunezja, Turcja, Włochy, W. Kanaryjskie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, zamknij