Korzystajcie z moich doświadczeń wrzesień 08 przewodnik babylaby
5.Co się opłaca przywieźć mężczyzna
Obuwie srednia cena butów skorzanych z koziej skóry 65 lewa takie same w galerii handlowej naszych miast wekskluzywnych sklepach nawet po 400zł
Paski podróbki po 6 lewa w Nesebarze 8 lewa srednio
jeans 75 lewa podróbki dolce gabana i armani można znaleźć naprawdę dobre prawie jak oryginał bez badziewnych bazarowych napisów
zegarki podróbki i nieznana japońszczyzna ale dobrze chodzaca po 6-10 lewa również damskie
noi wreszcie alkohole tutaj prawdziwe królestwo dla prawdziwego konesera przy czym nie warto kupować ichniejszej wódki najpopularniejsza marka to Flirt ale smakuje jak odpowiednik naszej z biedronki za 12zł Generalnie co do win to też raczej jakieś takie sikacze trafiałem ale jest tak duży wybór że można coś znaleźć ceny 2,5-15 lewa za butelkę srednio. Najlepiej polecam ziewlona wódkę Mięte dobra sama bez popitki i fajnie zabarwia drinki oraz mastikę - dla amatorów ouzo jej tańszą wersję. co do rakiji trzeba pamiętać, że Bułgarzy produkują jej 3 rodzaje 1ze śliwek - np zupełnie niezła sliwenska perla 2z brzoskwiń niestety nie pamiętam nazwy ale nieżle smakowała oraz 3 z winogron ale smakuje inaczej niż włoska grappa osobiście polecam karnowacką. Co mogę powiedzieć jeszce na tym tle dość nieźle plasuje się BUrgas 63 nazwa brzmi nieciekawie ale to dość czysty dobrze wydestylowany bimber. Rakija to coś pomiędzy wódką a koniakiem Burgas 63 ma moim zdaniem najbliżej do naszej czystej wódki ze wszystkich rakij jakie piłem ale piłem ją jak już się dobrze wstawiłem więc mogę być tutaj nie obiektywny
RAWDA Bułgaria
Wakacje w Rawdzie
Opinie o hotelach w Rawdzie
Strona: « < ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ... > »
Autor | Treść |
---|---|
babalaba
|
#976 04:36, 13.09.2008
|
Gość
![]() |
IP: 85.222.37.50
|
babalaba
|
#977 19:03, 13.09.2008
|
Gość
![]() |
Korzystajcie z moich doświadczeń wrzesień 08 przewodnik babylaby 6. Ceny produktów w sklepach. Supermarketów w Rawdzie jest tyle co kot napłakał. Największy nazywa się Blest i zajmuje powierzchnię połowy normalnej polskiej biedronki. Ceny ma najtańsze w mieście. Znajduje się w uliczce za Urzędem Rawdskiej Gminy [Kmiestwo Rawda] około 100 metrów od głównego przystanku - pseudo rawdskiego dworca autobusowego. Ceny w lewach: mleko litrowe=2, paczka herbaty= 1-4lewa, chleb = 1,40; piwo zagorka w plastiku 1,5 litra = 2,4; bułgarska feta [sirene ot owczy] 4lewy za pół kilo. Soki fresh BBB naprawdę fantastyczne smaki na prawdziwych sokach owocowych bijące na głowę nasze polskie 2-2,4 lewy za 1 litr polecam spróbujcie. 100gram migdałów 2,5 lewa ale pół kilo kosztuje 13 lewa, pieluchy pampers 20 szt około 11 lewa i znajomi mówili mi ze dobre. Konserwy około 2-5 lewów zalezy jakie dla odważnych jest w puszce grecka musaka ja nie próbowałem. Owoców tam nie widziałem ale rzeczywiście w bułgarii owoce są względnie drogie w porównaniu do tego że spodziewamy się w ciepłych krajach trafić je taniej niż w Polsce i w porównaniu do cen innych produktów w Bułgarii =melon galia najtaniej za 2lewy za kilo a arbuz 1 lewa za kilo, winogrono krajowe brzydkie i małe za 3 lewy najtaniej - takie samo rośnie dookoła wszędzie na altanach. Z warzyw zapamiętałem kilo pomidorów za 1 lewa w bocznej uliczce przy boisku do kosza i dalej cerkwi tam było chyba najtaniej. A teraz coś dla miłośników prawdziwego shopingu polecam wyprawę do Burgas 4 co do wielkości miasta w Bułgarii i jeśli chcecie jeszcze taniej niz w rawdzie a przede wszystkim europejski poziom ciuchów butów oraz wszelkie duchowe dobra np muzea jest to z Rawdy bardzo prosta wyprawa trwa ok 30 min i kosztuje około 4-5 lewa za osobę zwykłym bułgarskim miejskim autobusem. W mieście tym zanjduje się prawdziwa świątynia zakupów bułgarski makro cash and carry o nazwie METRO. Wejście jest za okazaniem paszportu. Tam jest naprawdę najtaniej ale asortyment na poziomie polskich makrocashów. Osobiście polecam bieliznę osobistą podkuszulki skarpetki i gatki po bułgarsku gaszti dobrej jakości o połowę taniej. Nie wpuszczają tam dzieci do lat siedmiu. Jest eldorado orzechowe najróżniejsze rodzaje orzechów pół kilo migdałów za 9,5 lewa oraz ichniejsze słodycze bułgarskie batoniki orzechowe wafelki itd a la princessa kosztują tam 0,24 stotinek za sztukę, a soki juz od 1,30 lew pakowane po 3 sztuki.Słodycze zachodnie np milka czy kinder bueno droższe niż w Polsce.Noi raj alkoholowy duży wybór win itd. A i jeszcze jedno obok zanjduje się coś na kształt bułgarskiego mediamarktu - electrowordu- na górze znajduje się invest bank czy jakos tak z ceną 1,95 euro za 1 lewa. Dojazd dojeżdża się tam autobusem lini 12 przystanek spod dworca kolejowego czyli 50 metrów od miejsca gdzie wysiadacie przyjeżdzając z rawdy wystarczy przejść przez park w stronę bulwaru Aleksandrowska. Taryfą powinno kosztowac 6 lewów ale jak się dogadacie na 10 lewów to juz będzie dobrze. Generalnie polecam takie podróże po burgas bo dopiero wtedy najlepiej widać życie codzienne Bułgarów i stopień zacofania kraju. autobusem jedzie się tam 20 minut i kosztuje to chyba 0,9 lewa od osoby. IP: 85.222.37.50
|
babalaba
|
#978 19:41, 13.09.2008
|
Gość
![]() |
Korzystajcie z moich doświadczeń wrzesień 08 przewodnik babylaby 7) Ceny w restauracjach - u Braci Serbów Oazą taniości z dużym wyborem dań 50 zestawów jest wspominana wyżej knajpka samoobsługowa zwana potocznie u Braci Serbów. Tak naprawdę nie są to serbowie ale bułgarzy o tak brzmiącym nazwisku. Jest to tak często opisywana knajpka że wydaje się zę właśnie dla niej kupujemy wycieczki w tej miejscowości. Dlatego poświęce jej troche miejsca. System zamawiania dań przypomina ten jaki znamy z restauracji np w Ikei. Bierzesz tackę podajesz nr zestawu albo mówisz po polsku czego chcesz i albo dostajesz to od razu albo przy kasie albo chwilę potem jak w MC donaldzie. 1 Jak już ktoś wcześniej zauważył dania są tanie o czym za chwilę smaczne i chyba nikt po tym nie choruje. Jednak nie ciekawie wyglądają tam tacki nikt ich nie sprząta więc bierzesz z puli tackę z kruszynami po kimś. Ktoś kiedyś napisał, że jest tam dość brudno ale to przesadzona opinia po prostu nie sprzątają tacek to uwaga dla wrażliwych (stoły są czyste natychmiaste je sprzątają). 2)rzeczywiście w porze obiadu trudno tam dostać miejsce stołuje się tam chyba cała rawda więc mają tak duży zbyt, że wszystko musi być świerze. 3) Prawdą jest jak ktoś wyżej zauważył, że można tam jeść tylko przez kilka dni bo potem już ci wszystko brzydnie i nie możesz patrzeć na te same dania ja rozwiązywałem ten problem jedząc tam śniadania zawsze było miejsce a kolacje chodziłem do Czuczury to jest chyba najbardziej prawidłowa nazwa. 4) POnieważ jest tanio zawsze jest pełno ludzi w tym także bułgarów, którzy uważają za naturalne przysiąść się do wolnego miejsca przy twoim stoliku a stoliki są raczej duże. Generalnie zazwyczaj pytają czy można i ja zawsze odmawiałem ale spotkałem przypadek że para dosiadła się do samotnego gościa twierdząc że są jeszce trzy wolne miejsca. Teraz ceny zestawów kalmary panierowane z cytryną 3,8 lewa cały mały talerz szaszłyk z kurczaka z grila z frytkami i sałtką z pomidora i ogórka cały duży talerz 2,5 lewa sałatka szopska 2,8 lewa pełny głęboki talerz, talerz zupy fasolowej 1,2 lewa ale nie polecam kupowania tam zup jak się przyjrzycie warunkom ich przechowywania. Piwo zagorka 1,6 lewa za 0.5 za litra szklanka do piwa 0,1 lewa. panierowane kawałki kurczaka około 3,5 cały duży talerz. Polecam jeszcze panierowany żółty ser kaszkawał pane zfrytkami i surówką za 3 lewy około i panierowaną fetę sirene pane też około tej ceny. Duży wybór owoców morza generalnie cena zestawu nie przekraczała 4 lewai wahała sie od 2,5 do 3,8. IP: 85.222.37.50
|
gość
|
#979 01:43, 17.09.2008
|
Gość
![]() |
Wrocilismy z Ravdy jest bardzo zimno ,ulewy ,ulicami płynie woda .Współczuje jadącym teraz na wypoczynek ,w pokojach zimno,ulice puste,pozamykane wszelkiego rodzaju sklepiki stragany a apteki do 20 jak sie ma szczeście.A morze jest w glonach .Życzymy miłego wypoczynku . IP: 79.175.221.252
|
P@ul@
|
#980 21:09, 18.09.2008
|
Gość
![]() |
Cześć Wszystkim! Wczoraj wróciłam ze Słonecznego Brzegu. Ogólnie było bardzo fajnie,mieszkałam w hotelu Nancy.Podróz w jedna i druga str trwa 24 godz, jest troche męcząca ale da sie przeżyć,co pare godzin sa przystanki zeby rozprostowac kości i iśc do WC bo lepiej nie korzystać z wc w autokarze. Hotel ładny kolo hotelu basen i brodzik,pokoje również ładne,zadbane z lodówką , klimatyzacją,tv , kablówką i toaletą.Jedynie czego brakuje to czajnika ale ja miałam swoja grzałkę wiec nie miałam problemu z napiciem się kawy czy herbaty.Koło basenu są leżaki, nie można wynosić ręczników jak i leżaków na plażę dlatego lepiej się w to zaopatrzyć jeśli chce się iść na plażę lub można też płacić za leżak 7 leva i parasol 7 leva na plaży. Z hotelu na plażę jest jakieś 10 min,15 min spacerkiem. Śniadania miałam w cenie wakacji i były one serwowane w Hotelu Nancy,jak dla mnie były dobre,takie normalne nie jakieś wykwintne był np mały plasterek żółtego sera,szynki,połówka pomidora, ogórka,dżem,kostka masła,czasem parówka raz były zapiekanki,czasem omlety z jajka z szynką,jajko sadzone no i do tego chlebek i kawa lub herbata.Ja sobie pojadłam ale np mój chłopak nie zawsze.Na obiad chodzilismy do Condora , Fara ( na przeciwko condora) i w sumie gdzie popadlo bo ceny sa mniej wiecej jednakowe.Wieczorami do knajp to chodziliśmy najczęsciej tam gdzie sa happy hours bo w cenie jednego drinka/piwa masz dwa.Mojemu chłopakowi najbardziej podobały sie oczywiście te kluby gdzie panie tańczyły na rurkach lub na barach czy stolikach w samej bieliźnie ![]() ![]() ![]() ![]() Ogólnie bardzo mi sie podobalo bo nie były to duże pieniądze jak na zagraniczne wakacje,myśle ze tyle samo trzeba wydac w Polsce nad morzem jak nie więcej.Wyjazd jak najbardziej udany. Wiem tylko że osoby które były w Rawdzie nie były jakoś specjalnie zadowolone ponieważ tam we wrzesniu większość knajp,barów i restauracji i sklepów jest już pozamykane,mało się dzieje,być może w lipcu i sierpniu jest tam całkiem fajnie, napewno jest troche taniej niż w Słonecznym Brzegu. Jeśli ktoś ma pytania to piszcie na pewno odpisze. Pozdrawiam! IP: 195.246.224.144
|
P@ul@
|
#981 21:10, 18.09.2008
|
Gość
![]() |
*podróż trwa w jedna str 24 godz i w druga strone 24 godz IP: 195.246.224.144
|
Akasha
|
#982 19:56, 19.09.2008
|
Gość
![]() |
Ja wróciłam 03.09 z Ravdy. Byłam z biurem Easy Tour i gorąco je polecam!! Mieszkaliśmy w hotelu Smile. Hotel i obsługa pierwsza klasa! Klima za darmo, blisko do morza, jedzenie dobre, czysto w pokojach itd. Rezydentka Ania bardzo miła i pomocna-przekazała nam naprawde dużo istotnych informacji. Droga w oby dwie strony przebiegła bez zastrzeżeń( Jechaliśmy przez Rumunie). Plaże są dwie -jedna piaszczysta druga kamienista. Piaszczysta zawalona ludźmi natomiast ta kamienista była już mniej oblegana. Glony były chyba tylko przez pierwsze dwa albo trzy dni i to tylko przy plaży piaszczystej. Później woda była czyściutka. Polecam wypożyczenie rowerków wodnych- super sprawa ![]() IP: 83.19.32.20
|
P@ul@
|
#983 21:17, 20.09.2008
|
Gość
![]() |
Akasha nie widziałam strony internetowej Easy Tour , jak można zobaczyć ich oferty wakacyjne? IP: 195.246.224.144
|
olgierto
|
#984 00:55, 24.09.2008
|
Gość
![]() |
witam byliśmy z narzeczoną w Rawdzie od 10.09 do 20.09 z biurem OK SERVICES, drugi raz z niimi jechaliśmy (w tamtym roku w grecji jeszcze wtedy TRAMP TRAVEL) biuro uważam za dobrego organizatora i przede wszystkim niskie ceny. Wykupiliśmy apartamenty typy Margerita a zakwaterowali nas w Hotelu Elwira, wiec na początek miła niespodzianka ![]() Przez te dobre i tanie jedzenie przybrałem na wadze ![]() ![]() Polecam również Drink Bar HAWAII super wyczesane driny robią (MIAMI ICE TEA) po jednym takim drinku miałem juz fajnie ![]() ![]() krótko nie opłaca sie wykupywanie obiadokolacji, dużo taniej sie zje na mieście w resaturacjach i to nie byle co, polecam rekina jest super. wymiana pieniedzy w hotelu Elwira, uczciwie i pewnie. od 15.09 z pogodą może byc różnie, my trafiliśmy na 3 dni zimne i deszczowe, ale jak przyjechaliśmy do polski 21.09 o 14:30 i wysiadłem w krótkich spodenkach i japonkach to włosy dęba mi stanęły. w tamtą stronę jechaliśmy ok 27h a z powrotem 23h ![]() warto wybrac sie do nesebyru pieszo (ok 40 min spacerkiek) w restauracjach rozumią po polsku a nawet menu po polsku. mieliśmy na dwie osoby 320 euro + ewentualnie karta ale wydaliśmy tylko 250 euro a żyliśmy jak lordy, tam dopiero człowiek wiedział że żyje. IP: 93.176.236.68
|
GOŚĆ
|
#985 00:10, 06.10.2008
|
Gość
![]() |
Witam! Byłam w Ravdzie 10.09-20.09. Podróż trwa ok. 24 godzin. Mieszkałam w apartamencie Napoli i co do tego nie mam żadnych zastrzeżeń. Pokoje czyste, co dwa dni sprzątaczka, wymiana ręczników, w pokoju telewizor, lodówka, łazienka. Do plaży niecałe 5 minut. Jedzenie najlepsze u Serbów i w restauracji obok pizzeri Napoli. Plaże nie są najpiękniejsze - są małe i w glonach. Miasteczko jest w budowie, więc raczej widoków nie można podziwiać. Nie ma też, gdzie poimprezować. Ja jeździłam do Suny Beach. Do Warny nie ma co jechać. Jest tam brudno obok PKS-u jest wysypisko śmieci a blokowiska wyglądają jak slumsy. Z Rawdy jedzie się tam ok 2,5 godziny. Warto wbrać się na wycieczkę do Stambułu, chociaż jest bardzo niebezpieczna. Koło granicy Tureckiej autokar zaczął się ześlizgiwać (droga dopiero w budowie) z góry i prawie wpadlibyśmy do rowu. Podróż do Polski też nie należała do najlepszych. Jeden z kierowców był arogancki, nie pozwalał korzystać z toalety, puścił film "Nic śmiesznego" i z pozostałymi kolegami prawie się "ślinił". Kto oglądał ten film to wie dlaczego. Kto oczekuje ładnej pogody i chce się poopalać niech nie wybiera się do Bułgarii we wrześniu. Od 15 jest brzydki i zimno. Ponadto rozpoczyna się martwy sezon i wszystko zamykają. Pozdrawiam i mam nadzieję, że moja opinia się przyda;-) IP: 83.142.110.169
|
Anna
|
#986 02:09, 19.10.2008
|
Gość
![]() |
Piszesz głupstwa, do Warny warto pojechać, fantastyczna cerkiew Zaśnięcia Bogurodzicy, piękny Park Nadmorski, Delfinarium i muzea, które się w tym Parku znajdują. Także Termy Rzymskie, które robią niesamowite wrażenie, mauzoleum Warneńczyka itp. itp. Nie masz pojęcia o elementarnych rzeczach więc nie zniechęcaj ludzi. A co do śmieci, to jest ich sporo w Bułgarii. Trochę to dziwne w kraju, w którym ludzie od lat żyją z turystyki i wielka szkoda, że w ruinach liczących trzy tysiąclecia leżą plastikowe butelki. Zresztą.... my Polacy nie jesteśmy dużo lepsi. IP: 90.156.116.133
|
elo
|
#987 22:10, 20.10.2008
|
Gość
![]() |
do Varny, racja pojechać warto. Ale.... radziłbym wybrać się na własną ręke. Z Ravdy autokarem za 10 leva pod samą katedre. Stamtąd blisko do centrum, a z przystanku można dojechać za 1 leva do delfinarium. Wiadomo, w samej Varnie trzeba odszukać odpowiedni przystanek i wysiasc w odpowiednim miejscu, ale wystarczy zapytac nawet po polsku. Powinni zrozumieć oco nam chodzi. Dlaczego mówie o tym że lepiej samemu. Otóż o rezydentów Oskara taka wycieczka kosztowała około 40 euro na osobe, gdzie w cenie byl transport, obiad, delfinarium i czas wolny na mieście. Prosze sobie wyobrazić że jadąc samemu dwie osoby wydadzą w sumie 40 euro, jedząc obiad w samym centrum Varny, czego pewnie nie ma w planie wycieczki zorganizowanej, a i czasu wolnego więcej. Co do samego delfinarium, to kto jest miłosnikiem to polecam. Ale dla mnie 40 leva za niecale 40 minut pokazu to zbyt dużo. Ty,m bardziej ze jest malo skoków itp, a w wiekszosci pokaz polega na odbijaniu róznego rodzaju piłek. IP: 92.244.40.181
|
krzys
|
#988 23:24, 07.11.2008
|
Gość
![]() |
prosze napiszcie cos o falach czy sa jak czesto i czy wysokie IP: 94.42.53.179
|
karol
|
#989 05:18, 20.11.2008
|
Gość
![]() |
był ktoś w hotelu ,,COPACABANA" w Bułgarii ( Nesseber/Rawda ) ? jakieś opinie ? IP: 195.66.17.239
|
krzyss
|
#990 19:11, 22.11.2008
|
Gość
![]() |
kto był w hotelu Tomczo w z biura alfa star IP: 149.156.86.94
|
beza
|
#991 20:45, 25.11.2008
|
Gość
![]() |
byłam jest mały rodzinny hotelik ,super własciciel IP: 87.101.32.8
|
andzia
|
#992 20:23, 07.12.2008
|
Gość
![]() |
Swoje wkacje spedzilam w Rawdzie w Hotelu "Fresh" z czystym sumieniem go polecam. Hotel nowy-oddany do uzytku w 2005r. , przytulny,ale jednoczesnie nowoczesny-jest w nim wszystko,co potrzeba-restauracja,maly besen,w recepcji mozna wymienic walute i naprawde gustownie urzadzone pokoje(prawie kazdy posiada balkon). Do centrum i plazy ok.500m. Dwie plaze-1sza kamienista, 2ga piaszczysta. Rawda jest miejscowoscia dopiero rozwiajajaca sie,a co za tym idzie ceny tez nie sa wygorowane, rozrywek nie ma za wiele-jest ich wiecej w kurortach takich jak Sloneczny Brzeg lub Zlote Piaski. Polecam wszystkim,ktorzy chca odpoczac,poopalac sie, z dala od zgielku duzych kurortow, dla osob szukajacych rozrywki i nocnego zycia Rawda nie zda egzaminu.Polecam wszystkim, ktorzy szukaja na wakacjach spokoju, a takze dla tych,ktorzy nie dyponuja wysoką iloscia funduszy. Pozdrawiam ![]() IP: 83.145.172.23
|
Marek
|
#993 20:56, 10.12.2008
|
Gość
![]() |
Proszę o opinie na temat Hotelu DONKA,Serdecznie dziękuję IP: 12.199.244.100
|
sh!ne
|
#994 21:44, 26.12.2008
|
Gość
![]() |
Witam ![]() ![]() IP: 77.65.146.70
|
Mateusz00
|
#995 02:19, 03.01.2009
|
Gość
![]() |
Jakie są ceny HOTELI ***** ? IP: 83.4.212.235
|
Kamil;00
|
#996 02:22, 03.01.2009
|
Gość
![]() |
do 2000 ![]() ![]() IP: 83.4.212.235
|
Alex554
|
#997 02:24, 03.01.2009
|
Gość
![]() |
Ja mm.. Chyba od 200 000 zł !!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() IP: 83.4.212.235
|
Sylwia
|
#998 20:12, 06.01.2009
|
Gość
![]() |
A w jakim terminie się wybieracie? Może 20.07-01.08.2009?? IP: 79.186.88.234
|
Sylwia
|
#999 20:12, 06.01.2009
|
Gość
![]() |
A w jakim terminie się wybieracie? Może 20.07-01.08.2009?? IP: 79.186.88.234
|
Madzia Sz.
|
#1000 16:28, 07.01.2009
|
Gość
![]() |
Ja wraz z chłopakiem i ekipą wybieram się do Rawdy w terminie 30.06.09 - 12.07.09 do apartamentu Lilia ![]() IP: 83.18.247.170
|
Strona: « < ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ... > »
Na skróty: Bułgaria, Chorwacja, Egipt, Grecja, Hiszpania, Maroko, Polska, Tunezja, Turcja, Włochy, W. Kanaryjskie