» Szukaj na forum » Rejestruj » Zaloguj

Forum turystyczne » Bułgaria » RAWDA Bułgaria

RAWDA Bułgaria

Wakacje w Rawdzie Opinie o hotelach w Rawdzie

Strona: « < ... 62 63 64 65 66 67 68 69 70 ... > »

Autor Treść
Użytkownik
ciekawe gdzie i za ile ?
IP: 193.189.116.16
markos
Gość
w wiekszych miastach typu katowice 1lv=2,50zł , a euro kosztuje u nas okolo 1E=4,50zł , w bułgari 1E=1,91lv . wiec teraz sama dojdz do tego co sie lepiej oplaca
IP: 89.78.56.58
Ewelinka
Gość
No to pytam co sie lepiej opłaca...?
IP: 83.7.246.154
Tom
Gość
Hej.
Wpisujcie się, proszę !!!
Kto, jedzie do Ravdy z OK Services w dniu 19.08.2009 r.
Pozdro ;)
IP: 83.25.41.171
jeeeeee
Gość
no wiadomo że Euro i tam jak biały człowiek podmienic w kantorze !!!!! tylko nie u koników jak w sztosie buahahahahaha
IP: 77.253.4.253
sebann
Gość
markos napisał
w wiekszych miastach typu katowice 1lv=2,50zł , a euro kosztuje u nas okolo 1E=4,50zł , w bułgari 1E=1,91lv . wiec teraz sama dojdz do tego co sie lepiej oplaca

kolego pokaz mi kantor w ktorym ostatnio 1 euro kosztuje -

4 . 50 zl

warszawa - 1 euro - 4 . 36 zl

katowice - 1 euro - 4 . 2 8 zl

stan 7 , o 7 . 2009
IP: 80.228.190.69
SEZAM
Gość
sebann napisał
markos napisał

kolego pokaz mi kantor w ktorym ostatnio 1 euro kosztuje -

4 . 50 zl

warszawa - 1 euro - 4 . 36 zl

katowice - 1 euro - 4 . 2 8 zl

stan 7 , o 7 . 2009

Reasumując tak czy owak Euro zakupujemy i już :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
IP: 77.253.4.253
Endrju
Gość
Był ktoś w hotelu Kirov? Jakie są tam warunki ?
IP: 83.17.148.10
zeto
Gość
Proszę o opinie hotele Dolphin i Riviera, zwłaszcza jakość jedzenia. Czy w Rawdzie są bankomaty?
IP: 80.244.135.67
hagos
Gość
gdzie można zjeść z rodziną dobry obiad w Rawdzie? i mniej więcej za ile?
IP: 83.11.216.45
hagos
Gość
zeto a w jakim terminie jedziesz to Rawdy? :D

może umówimy się co wziąć do autokaru?? ; )
IP: 83.11.216.45
david
Gość
hej, wie ktoś w jakiej części Rawdy znajduje sie pensjonat Napoli?
IP: 145.237.110.64
boz
Gość
bridżet napisał
A ja, dziś dowiedziałam się że biuro zmieniło nam hotel i lecimy do HOtelu Delfin. Ma ktoś jakies informacje o tym hotelu... Z góry wielkie dzięki :)

Czy już coś wiesz o tym hotelu, bo ja lecę 21 sierpnia ale już zgłupiałam bo co biuro podróży to inne informacje, nawet zdjęcia hotelu się różnią (od 3 pięter do 7). Odległość od plaży od 50 do 400 m., a tak poza tym chciałabym wiedzieć coś o wyposażeniu czy jest czajnik i szklanki na poranną kawkę. Będę wdzięczna za odpowiedź.
IP: 85.221.177.246
Becia
Gość
Ufff przeżyłam szok.... termiczny :). Właśnie wróciłam z Rawdy pełna emocji i wrażeń. Ponieważ przed wyjazdem sporo się na tym forum dowiedziałam to teraz podzielę się swoimi wrażeniami.

Rawda- mieścina może niewielka, ale wcale też nie taka mała. Knajpka na knajpce z czego najbardziej polecam "Czuczurę", menu w j, polskim ( czytając mieliśmy niezły ubaw) :), angielskim i bułgarskim, jedzenie ciepłe i bardzo smaczne, poza tym knajpa ma naprawdę niezły klimat. " U braci Serbów"- nie zachwyciło mnie ani jedzenie, ani sama knajpa. Przynajmniej raz należy wybrać się do " Barbarzyńców" ( po lewej stronie w kierunku Neseberu ok 500m za karuzelami), jest troszeczkę drożej ale za to dają niezłe show. Menu pisane cyrylicą, ale kelnerka anglojęzyczna). Drink bar "Hawaii": menu polskie- naprawdę niezłe. Dla kobiet deser " erotyczny banan" - polecam ;), drinki naprawdę ciekawe i smaczne. Lody z firmy Raffy- pycha!! ( uwaga sprzedają na wagę!! 100gr od 1,39-1,59 lv). Bankomaty są. Wymiana w kantorach 1,91lv za 1E, w hotelu Rozalia 1,92lv.

Plaże: zdecydowanie polecam południową, przy starym porcie rybackim ( swoją drogą bardzo kontrastowe miasteczko), wschodnie bardzo zaglonione i czasami bardzo śmierdzące. Plaże są państwowe i zaniedbane. A ludzie niestety mają w tym duży udział. Ktoś wcześniej pisał, że liczył pety. Prawda jest taka, że te pety- i nie tylko, to wina turystów. LUDZIE SPRZĄTAJCIE PO SOBIE!!!! A a na pewno nie będziecie narzekać, ze brudno.

Wycieczki: Sozopol, Warna, Neseber bardzo dobre połączenia autobusowe. Dobry przewodnik i można zwiedzać samemu. Uważam, że nie warto jechać na zorganizowane wycieczki do tych miast, bo wychodzi dużo, dużo drożej. Słoneczny Brzeg- dla mnie porażka. Aha i jeszcze jedna moja uwaga, w folderach biura podróży podają, że do Neseberu jest 2,5km, owszem ale od granicy. Z centrum Rawdy jest ok 5 km, ale busy kursują dosyć często.

HoteL ROZALIA: zdecydowanie polecam. Córka właścicielki Pani Mariola dobrze mówi po polsku, co bardzo ułatwia pobyt. Pokoje duże i czyste, balkony od ulicy malutkie ale wystarczające by powiesić np ręczniki. Te zaś wymieniane co 4 dni, pościel raz na dwa tygodnie. Czajników w pokojach nie ma, nam wystarczyła grzałka. Na korytarzu deska do prasowania i żelazko. Pokoje sprzątane codziennie , chociaż tu miałabym kilka uwag.
Restauracja:
bardzo ciekawa, czuje się tu klimat. Bardzo dużo zieleni i mnóstwo obrazów malowanych przez właścicielkę p. Rozalię, która sama gotuje obiady. Obiady są domowe. Można wykupić za 12lv w tym jest zupa, drugie danie, deser i lampka wina. W cenie mieliśmy tylko śniadania, ale kilka razy jedliśmy w Rozalii i za każdym razem było bardzo smacznie. Nawet na naszą prośbę, p. Rozalia zrobiła nam bułgarskie potrawy.

Śniadania: może i codziennie to samo, ale nie można oczekiwać więcej po hotelu ***gwiazdkowym, a poza tym można codziennie zjeść coś innego. Czasami zdarzało się, że na stole było pusto ale p. Mariola ciągle donosiła, jest sama więc troszkę długo to trwa.

No i to tak w wielkim skrócie. Mam nadzieję, ze te informacje Wam się przydadzą. Życzę udanych wakacji a ja wracam do szarej rzeczywistości. Pozdrawiam
IP: 77.254.7.224
Becia
Gość
trolinson napisał
Witam,
Do Nessebaru chyba nie da się dojść plażą, ale na pewno da się dojść drogą(ok 3km). Można również skorzystać z autobusów, które wyjeżdżają z centrum Ravdy. Do Nessebaru bilet kosztuje 1lv, a da SB 1,5 albo 2lv(nie pamiętam dokładnie). Z Bułgarii wróciłem tydzień temu i muszę powiedzieć, że zdecydowanie bardziej wolę Ravdę od SB. W Ravdzie można spokojnie odpocząć, napić się Zagorki na molo wieczorem, a w SB można zobaczyć tłum ludzi i setki naganiaczy, którzy próbóją namówić Cię, abyś odwiedził ich klub. Na imprezę lub na plażę wolałem wybrać się do Nessebaru. Plusem Ravdy jest też to, że wszystko jest tańsze, niż w większych kurortach.

Potwierdzam :)
Becia
Gość
czesiek napisał
Jeszcze o pensjonacie DONKA kto tam się wybiera na pewno nie będzie żałował. Jest to jedyny pensjonat nastawiony na polaków .Ludzie którzy tam mieszkają są bardzo zadowoleni.Miałem okazję z nimi porozmawiać dzisiaj.Pokoje są czyste codziennie sprzątane do plaży 300 metrów kelnerzy mówią po polsku bo na dole jest bar i meni jest po polsku co tutaj jest rzadkością.Jedzenie z tego co mi mówili też jest pyszne.

Nie zgodzę się z Tobą, menu w j, polskim wcale nie jest taką rzadkością.
Becia
Gość
czesiek napisał
sebann napisał
ma ktos jakies info o hotelu rozalia w rawdzie
Moja znajoma z plaży mieszka z w Rozalji z wnuczkiem.Jak kidyś poszła po pieniądze to nie było jej z 15 minut Powiedziała mi że do plaży jest około 1 Km ,hotel nie jest nowo zbudowany do jedzenia też miała jakieś uwagi,ale ja po 2 tygodniach jedzenia w bijou też na pewno będę miał, ona w środę wraca

Do plaży przy wraku jest może 1 km, do południowej jakieś 300-400m.
Becia
Gość
stanik napisał
standard unijny ???co to jest????zwykła POLSKA wtyczka z uziemieniem musi pasowac albo płaska bez uziemienia mi pasowały a chyba niema tam tak ze co hotel to inne gniazdka :mrgreen:

Płaska pasuje, okrągła już nie.
jarek
Gość
Wybieram sie z rodzina do rawdy samochodem ,jesli ktos planuje wyjazd w okolicach 15.07.to prosze o kontakt,na kilka aut bedzie razniej.
IP: 217.87.162.243
renii
Gość
Witam,
jedziemy z paczka znajomych do Rawdy 25 sierpnia autokarem z biura ok service. Wybiera sie moze tez ktos :)? My jedziemy do apartamentow Margerita- jesli ktos byl i moze podzielic sie swoimi uwagami na ich temat to bylabym bardzo wdzieczna :)
IP: 83.28.179.238
renii
Gość
Renata,
cofnełam kilka stron i widze ze jedziesz w tym samym terminie do Ravdy. Jedziesz z biura ok service? Moze bedziemy jechac jednym autokarem :)
IP: 83.28.179.238
Renata
Gość
Tak jadę z Ok services. Jeśli będzie jeden autokar to się spotkamy. Z jakiej miejscowości wyjeżdzacie? My z Katowic.
IP: 77.223.200.81
BENITO
Gość
Opinia dotycząca Rozali nic dodać nic ująć ,dla ceniących sobie spokuj wymarzone miejsce (córka właściciela rozpoczęła kolekcję monet 2 zł z miastami).Cisza spokuj zero ingerencji ze strony właścicieli. Plażą do Nesseberu (koło północnego bunkru) jest o 2 km dalej jak asfaltem. Znajomi z hotelu Biju nażekali na częsty smród siarkowodoru z kanalizacji i dosyć częste zjawisko zimnych śniadań.Duży plus to -wychodzisz w majtach z hotelu i jesteś na plaży. Hotel Tomczo jest w centrum i trochę dalej jest do plaży no i oczywiście jest większy zgiełk (ostatnio interwencja policji bo jakieś barany z Polski wzięli się za łby) Piwo nalewane na plaży po 2 lwy (sok do piwa dla Polaków za free)leżaki i parasolki na plaży przy Biju po 5 lewaków(za bunkrem południowym po 6)dlatego lepiej kupić parasoleczkę za 10 lewa na mieście. Polecam wycieczkę 1 jednodniową do Stambułu .Kto ma paszport i trochę kasiorki (16 euraków na wizę lub 20 $ +ja wymieniłem 100$ na granicy=152liry tur.)starczyło w zupełności a wrażenia niesamowite .Ci co wyjeżdżaja do Rawdy pytajcie o wszystko na tym forum , warto by uniknąć niespodzianek czasem miłych w postaci roznegliżowanych Bulgarek na plaży.
IP: 62.141.203.50
zula
Gość
co masz na myśli "...roznegliżowanych Bułgarek..."?
IP: 83.30.82.254
renii
Gość
my z Częstochowy jedziemy :)
IP: 83.19.60.218

Strona: « < ... 62 63 64 65 66 67 68 69 70 ... > »

Forum turystyczne » Bułgaria » RAWDA Bułgaria

Na skróty: Bułgaria, Chorwacja, Egipt, Grecja, Hiszpania, Maroko, Polska, Tunezja, Turcja, Włochy, W. Kanaryjskie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, zamknij