» Szukaj na forum » Rejestruj » Zaloguj

Forum turystyczne » Zgubienie paszportu

Zgubienie paszportu

Strona: 1

Autor Treść
Użytkownik
Pytanie może głupie ale zgubiłem paszport za granicą i nie wiem czy też trzeba go zastrzec tak jak dowód czy to inna procedura. Jestem teraz w kraju ale paszport gdzieś przepadł podczas wakacji.
IP: 79.139.71.129
Użytkownik
Paszport też należy zastrzec bo też jest dokumentem który może być wykorzystany do wyłudzeń szczególnie w niektórych krajach gdzie kontrole są mniej rygorystyczne. Zastrzeżenie paszportu zgłaszasz do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych przez odpowiedni formularz albo osobiście w urzędzie. Warto też zgłosić utratę przez https://zastrzegam.pl/ żeby mieć pełną ochronę. Do powrotu do kraju jeśli nie miałeś już paszportu potrzebowałeś dokumentu zastępczego z polskiego konsulatu co jest osobną procedurą. Nowy paszport wyrabiasz w dowolnym urzędzie paszportowym i jest gotowy zazwyczaj w ciągu kilku tygodni przy normalnym trybie albo szybciej przy trybie przyspieszonym za dopłatą.
IP: 92.118.63.196

Strona: 1

Forum turystyczne » Zgubienie paszportu

Na skróty: Bułgaria, Chorwacja, Egipt, Grecja, Hiszpania, Maroko, Polska, Tunezja, Turcja, Włochy, W. Kanaryjskie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, zamknij