» Szukaj na forum » Rejestruj » Zaloguj

Forum turystyczne » Bułgaria » RAWDA Bułgaria

RAWDA Bułgaria

Wakacje w Rawdzie Opinie o hotelach w Rawdzie

Strona: « < ... 117 118 119 120 121 122 123 124 125 ... > »

Autor Treść
Sandra
Gość
Znalazłam na forum nie za ciekawie.

Zen-on

#16 21:34, 29.08.2010
Gość

W Słonecznym Brzegu jest Afrodyta i AfrodytaII.
Jeżeli jedziecie z OK Services to będziecie mieszkać w Afrodycie chociaż na swojej stronie WWW biuro to pokazuje Afrodytę II. (reklamacje biuro nie przyjmuje)
Większość pokoi jest na wschód (w 2010 widok na hotel w budowie) lub na zachód (zaniedbane chaszcze - dla OK Services jest to hotel w otoczeniu zieleni)
Są też pokoje na północ z widokiem na basen ale bez balkonów. (w ofercie OK Services wszystkie pokoje są z balkonami i tych reklamacji też nie przyjmują)
Do morza jest 15 minut drogi czyli ponad 1km, OK service podaje 350m:(:(
Do centrum tam gdzie jest większość atrakcji jest jeszcze dalej 1,5 km.
Sam hotel jest spoko. Tylko obsługa mało profesjonalna. Panowie w bufecie często zachowują się jak by byli na wczasach. Np.: w czasie pracy piją alkohol.
W okolicy hotelu są jeszcze wolne działki budowlane. Pewnie w kolejnych latach będą tam budowały się następne hotele.
IP: 178.37.146.227
Wiolik
Gość
Ja natomiast zastanawiam się nad rezygnacją, w ogóle i nad wybraniem jakieś innej oferty last minute.Choć trochę się tego boję, ale jeszcze bardziej mnie ceny w Słonecznym Brzegu przerażają, jak i opinie że to jedne głośne blokowisko i moloch.Nie po to wybierałam małą miejscowość, bym teraz skazana była na wybór 3 hoteli nawet nie wiem czy tyle będzie jak mi zaproponują przed wyjazdem...
IP: 95.160.229.157
Sandra
Gość
A to o Amfibii kurde blaszka...

Odpowiedz
Hotel Amphibia Słoneczny Brzeg w Bułgarii – jak oceniają go nasi turyści

Kinga Motykaspecjalista do spraw
promocji
Temat: Hotel Amphibia Słoneczny Brzeg w Bułgarii – jak oceniają...
Hotel ten cieszy się ogólnie dobrymi opiniami, ale udało się nam znaleźć także i te negatywne. Może i Ty byłeś/aś w tym hotelu - wyraź swoje zdanie.
Zamieszczamy tu przykładowe komentarze turystów Oceniacz.pl:

Pozytywne: ,,Hotel bardzo dobry , obsługa bardzo miła zwłaszcza kelner z przy hotelowego baru - Nesco, czysto w pokojach. Spędziłam tam z mężem bardzo ale to bardzo miły tydzień na pewno tam jeszcze wrócimy, tęsknie za Bułgarią .”

Negatywne: ,,Jedyne co kojarzy mi się z tym hotelem to karaluchy. W łazience, pokoju, na korytarzach i w recepcji. 3 razy zmienialiśmy pokoje z nadzieją ze bedzie lepiej. Nie polecam. No chyba ze karaluchy zostały wytępione:/ ”

Z którą powyższą opinią się zgadzasz?
Sandra
Gość
Amfibia troszkę lepsze opinie

omentarze użytkowników:
gość
Hotel z czasów komuny ale wyremontowany, W każdym pokoju klimatyzacja trochę za głośna. Lokalizacja b.blisko plaży choć dojście po rozlatującym się podeście ale to nie wina hotelu.Śniadania dobre, bardzo dużo składników, można zrobić różne kombinacje.Frytki na śniadanie to nieporozumienie, ale przecież nie trzeba ich jeść.Dobre warunki dla dzieci brodzik plaża morze płytkie w głąb jakieś 100 m.Ogólnie cisza i spokój, można wypocząć.Wokół pełno knajpek, można codziennie być w innej.Na długi rok też tam będę.
EWka
Polecam ten hotel, ponieważ ma fajną lokalizację i zadbane baseny. Pokoje w miarę czyste i co najważniejsze bez insektów. Minusem są łazienki, w których albo cały czas cieknie woda z kranu, albo lodówka prawie wcale nie chłodzi. Ogólnie pobyt oceniam jako udany.
Sharon2000
Ja byam w tym hotelu w lipcu i jestem zadowolona , wszystko ok , widok super , grill bar też - kelner świetny i mówi po polsku . Pokoje dość duże i schludnie urządzone. Jedyne zastrzerzenie mam do łazienki , prysznic beznadziejny ale za taką cenę nie ma co wybrzydzać :-0
Marta
Właśnie wróciłam z Amfibii (wrzesień 2009). Hotel naprawdę godny polecenia. Za niską cenę mamy widok na morze, całkiem duże baseny i rzut beretem na plażę. Hotel jest położony w oddali od hałaśliwego centrum, co raczej jest jego zaletą niż wadą. Do centrum i w stronę Nessebaru co 15 min. jeździ autobus za 1lw. W ramach spaceru można się również przejść do centrum, zajmuje to około 35-40 min.
Bar w hotelu super. Świeże jedzenie, za naprawdę niską cenę. Dobre drinki i super właściciel.
słoneczny paweł
witam, polecam szczerze hotel amfibia, ze wzgledu na mniejszy ruch w tej okolicy, niestety troche głośno ze względu własnie na cacao beach, ale bliskość do morza i do nessebaru powinna wwszystko wynagrodzić.
gość
nocy wróciłam z Amphibii.Jestem bardzo zadowolona. Bylam tydzien, opcja bb, nie oplaca sie brac hb ani all bo i tak jest w miare tanio(podobnie jak w pl) A Piwo 2-3 leva w knajpach(ok 5 zl jakos) w sklepach jeszcze taniej, a wino jak woda :)Obok hotelu b.fajny grill bar z mila obsluga po polsku pyszne i niedrogie jedzenie drinki 2 w cenie jednego 5-6 leva. Pokoje w hotelu male ale zadbane z widokiem na morze (dkoladnie basen, wydmy, morze ) sprzataja codziennie. Nie mielismy jakos specjalnie dużo komarów.Jest klimatyzacja (dosyc przydatna na upaly) Rezydentka przestrzegala nas ze w Bulgari zdazaja sie kradzierze wiec zawsze zamykalismy pokoje, nawet jak bylismy w srodku wiec niz zlego nam sie nie przyarzylo. Centrum rozrywkowe 4 przystanki od hotelu (bilet 1 leva, taksówka 15-20 leva cene trzeba ustalać na poczatku bo lubia ponoc oszukiwac) w druga strone tez 4 przystank malowniczo polozona miejscowos Nessebar z XIX wieczna zabudowa (śliczne knajpki polozone na skarpach) Noca widac oswietlony Nessbar z balkonu. Generalnie hotel godny polecenia!!
Zagorka!
Byliśmy zakwaterowani w hotelu Morska Zviezda, gdyż Amfibia idzie do rozbiórki. Hotel oddalony 50 metrów od Amfibii, o minimalnie lepszym standardzie (z zewnątrz identyczny), Wszystkie pokoje z widokiem na morze, z tym że z 1 piętra widac tylko fragmencik morza za wydmami. Kompleks hotelowy położony na samym początku Słonecznego - od strony Nessebaru (ok 30 minut wolnym spacerkiem wybrzeżem). Dobra komunikacja - autobusy co 15 minut (0,7 Lv). My byliśmy nastawieni również na imprezy - niezła dyskoteka Lazur ok 15 minut piechotą, ścisłe centrum (za takie uważam prostopadły do morza deptak) oddalone ok 20 minut spacerkiem, albo 5 autobusem - da się wytrzymac piechotą, a taksiarze też chętnie wożą :) Jedzenie mało zróżnicowane, ciepłe potrawy w najlepszym razie letnie - nie bralismy obiadokolacji, ale za 170 zł można zjesc 7 bardzo dobrych obiadow z alkoholem:) Rowniez polecam grill bar Atanasa na terenie kompleksu, bardzo dobre i dosyc tanie jedzenie :) Opinia o Januszu (rezydencie) byla juz tutaj dosyc trafnie przedstawiona - moja rada: nie sluchac go, nie przejmowac sie nim i zupelnie go olac - ograniczyc kontakt do spotkania organizacyjnego i w żadnym wypadku nie kupowac wycieczek (sam nie bylem, ale nie slyszalem pochlebnej opinii). Szybka próbka "talentu" Janusza : przyjechaliśmy 6.09 w nocy i pytamy jaka pogoda, a Janusz: "dzisiaj jeszcze może będzie" (było codziennie 28 stopni w dzień i chłodniej po południu, ale nie spadła kropla deszczu). Drugie pytanie od kolegów: gdzie tu można pójśc na dyskoteke? Janusz: "teraz to spac!" "jak dostaniecie po gebach to ja nie bede odpowiadal"!! Ogolnie jestesmy zadowoleni :)
mkry
1. przy opuszczaniu hotelu w recepcji prosili aby poczekać aż sprzątaczka sprawdzi czy nie wynieśliśmy z pokoju nie wiem czego: telewizora czy łóżka czy nie wyrwaliśmy klimatyzacji ze ściany. Bardzo niemiłe.
2. mała świadomość personelu hotelu o możliwościach np. komunikacji po rejonie (autobus kiedy, gdzie i jaki jedzie np. do Warny).
3. co dzień sprzątali pokój, co dwa dni wymieniali ręczniki, nie grzebali po rzeczach-ok
3. dobra knajpa przy hoteku - Gril Bar- miło, tanio i sympatyczny facet go prowadzi
xxx
uwaga na komary, sa caly czas.rozrywki to trzeba szukac raczej w centrum, radze tylko sniadania
Voodoo
Bardzo mile spedziłem tam wakacje.
Sa dwie wady tego miejsca : strasznie gryzące komary (polecam branie czegoś ze soba) i łazienki - prysznic razem z toaleta be z kotary :( Hotel jest tak zbudowany ze wszyskie pokoje mają widok na morze. W tym roku wybudowano nowy duży basen którego nie ma na zdjeciach - czystość wody i sam basen oceniam na bardzo dobry.
Jarosław Kawula
Hotel reprezentuje dość niski standard - adekwatny do niskiej ceny. Pokoje dosyć małe, wszystkie z widokiem na morze. Odległość do plaży bardzo mała, ok. 100 metrów przez wydmy. Ale i tak w trakcie tygodniowego pobytu byliśmy tam tylko raz i to na krótko. A to dzięki świetnym basenom. Jest ich aż trzy, woda czyściutka, lecz nieco chłodna. Przy basenach bezpłatne leżaki i parasole.
W pokojach łazienki o bardzo niskim standardzie, prysznice bez brodzika, dlatego woda wycieka aż do przedpokoju. Śniadania serwowane w formie szwedzkiego stołu, dlatego można zjeść obficie. Nie ma czarnej herbaty, dlatego trzeba kupić na miejscu w sklepie, lub lepiej przywieźć ulubioną z domu.
W hotelu jest polecany przez wielu Grill Bar u Atanasa. Serwuje tam dobre jedzenie po dosyć przystępnych cenach. Przy basenach jest także barek serwujący napoje. W okolicznych hotelach znajduje się wiele innych barów i restauracji, a także sklepy spożywcze.
Warto na pewno wybrać się na wycieczkę do pobliskiego Nessebaru. Miasteczko naprawdę warto zobaczyć, jest wpisane na listę dziedzictwa UNESCO. Szczególnie gdy przewodnikiem jest rezydent Rainbow Tours - przekolorowy Janusz.
W sumie najbardziej w trakcie pobytu doskwierały roje komarów. W Słonecznym Brzegu jest to dosyć duży problem, a miałem wrażenie, że hotel Amphibia jest szczególnie przez nie lubiany. Warto zabrać ze sobą wszekie specyfiki na komary, tzn. wkładki do gniazdka, spraye, czy płyny do smarowania.
Podsumowując - hotel oferujący dosyć dobre warunki wypoczynku, w okolicy wszelkie potrzebne na wakacjach udogodnienia.
Monika
POLECAM!!!! GRILL BAR obok hotelu prowadzi go baardzo miły facet o imieniu Atanas, zreszta cała rodzinka jest przemiła, super atmosfera, jedzenie baardzo smaczne, świeże i niedrogie!
NIE POLECAM obiadokolacji w hotelu małe porcje i średnia jakość, warto stołowac sie u Atanasa!!
Hotel Amfibia ma super połozenia i super baseny, az 3! Plaża super, woda super!
Ogólne wrażenie SUPER !!!!!
bela
Hotel na zewnątrz średniej klasy w środku ok,śniadania - codziennie to samo,średniej jakości,samo położenie hotelu - super,cisza,spokój,bardzo miły personel,bardzo blisko do Neseberu oraz centrum Słonecznego Brzegu.Na terenie hotelu znajduje się grill bar,facet który go prowadzi - Atanas - bardzo sympatyczny...ach i jeszcze baseny - super,czyste.wszystkie pokoje z widokiem na morze,tylko ceny..... drożej niż w innych,mniejszych miejscowościach
Sandra
Gość
I co tu wybrać??? kurde ale OK Services poleciało w kulki!!!
krzys
Gość
jak bedzie wi-fi to napisze wam jak w Amfibi i ogólnie SB
IP: 89.72.88.217
Sandra
Gość
super dzięki Krzyś :)
IP: 87.205.137.48
Sandra
Gość
2010
Za tydzień w lipcu z biura Rainbow tour zapłaciliśmy 979 zł, jak za tą cenę pobyt w hotelu uważam za wspaniały. Spaliśmy w morskiej Zviezdzie. Jednak gdy przeczytałam opinie w necie na jego temat to jechałam przerażona, bo nie wiedziałam co zastanę. Wiedząc, że w łazience nie ma kabiny wzięliśmy ze sobą kawałek folii by zrobić zasłonkę. Dobrze spełniła swą funkcję, poza tym łazienka ok. Pokoje bardzo ładne, po remoncie. Klimatyzacja sterowana indywidualnie. Duży balkon, ładny widok na wydmy. Na dole restauracja gdzie można było dobrze i tanio zjeść. Polecam przejść się plażą w kierunku Nesebyru, na jej końcu jest knajpka gdzie jest jeszcze taniej i smaczniej. W pokojach ogólnie czyściutko. Nam częstotliwość sprzątania wystarczała, choć jak widzieliśmy pokój sąsiadów i jaki był u nich syf to cała ekipa sprzątająca by nie podołała. Przy hotelu są bardzo fajne baseny. Ludzie głównie szli nad morze, które okazało się przepiękne i na basenie nie było tłoku. Nie opłaca się wykupować obiadów. Śniadania monotonne, ale można się najeść. Każdy coś znajdzie dla siebie. Do Nesebyru można spokojnie dojść spacerkiem, ok. pół godziny. Jest sporo ładnych zakątków. Można dojechać autobusem za 1 lv. Bilet kupuje się u sprzedawczyni chodzącej po autobusie i od razu jest też przez nią kasowany. Pieniądze lepiej wymieniać w hotelu w kantorze, bo jest dużo oszustów w kantorach miejskich. Małym druczkiem są popisane inne ceny, a jak się już dokona złej transakcji to pieniędzy nie zwrócą, bo się najpierw podpisuje umowę. Czytałam sporo o robactwie - nie było żadnego w hotelu, żadnych karaluchów itp. Sporo komarów lata wieczorami nad morzem, a za dnia mnóstwo drażniących motyli. Pobyt w tym hotelu był bardzo udany, zwiedzaliśmy, chodziliśmy na romantyczne spacery, kąpaliśmy się w pięknym morzu i jedliśmy pyszne jedzenie (polecam musakę). Żyć nie umierać:) No i się zaręczyliśmy:D

to ostatnia opinia o Amfibii,i komu teraz wierzyć? sorki za wklejanie tylu komentarzy ale na pewno się przydadzą.
IP: 87.205.137.48
wiolik
Gość
Dzięki Sandra, to bardzo praktyczne, sama już niektóre wcześniej czytałam, ale parę nowych dostrzegłam.Wciąż się waham, co tu zrobić,czy pojechać, czy zrezygnować.I tak na razie czekam na kontakt z biurem i przeglądam także oferty last minute.
Użytkownik
Witam.Na początek może tak ten post jest ode mnie http://www.bulgaricus.com/forum/viewtopic.php?id=8401...ja z Nimi nigdy się już nie wybiorę,ALE jeżeli byście miały do wyboru to polecam Sirene(dlatego że tam byłem a w Amfibi nie,to nie wiem jak sam hotel z zewnątrz nawet lepszy od Sireny),Amfibia jest 300 metrów od Sireny w stronę Neseberu,na plaże 200 metrów przez wydmy(są specjalne kładki)i jesteście na plaży oczywiście z leżakami dodatkowo płatne ale wystarczy się skierować na lewo i po około 150-200 metrach plaża bez leżaków i rozkładasz się jak chcesz,co do lokalizacji to żeby dotrzeć na nogach do centrum SB trzeba dreptać dobre 30 minut,na dole przy hotelach małe sklepiki,a na przeciwko Amfibi większy market Zora nie zauważyłem żeby ceny dużo a to dużo różniły się od tych w Ravdzie napewno trochę głośniej niż w Ravdzie ale oni wszyscy żyją z turystyki...coż,ktoś pisał o dyskotekach oczywiście były słyszalne dlatego na noc okna się zamyka i po problemie(inaczej nie zadziała klima),jeszce jedno my stołowaliśmy się przede wszystkim w małej restauracyjce przy Amfibi menu jak i kelner Nasko wszystko co związane z ojczystym językiem ok...Jeżeli więcej pytań a w szczególności o Sirenę w miarę możliwości odpowiem,jeżeli by kogoś zainteresowało mogę przesłać pare zdjątek.
IP: 89.25.132.241
dekadent
Gość
kaaasiaczek napisał
dekadent napisał
Czy w Rawdzie da się wynająć skuterek? Jeśli tak, to w jakiej cenie?

dołączam się do pytania. :)

podbijam wątek :)
IP: 80.239.242.190
wiolik
Gość
Dzięki Aro za informacje, naprawdę się przydają, jak wczoraj rozmawiałam z ok services to do wyboru Sirene nie było, a szkoda..Ja cały czas myślę o rezygnacji i wyjeździe z innego biura.Pytanie jak szybko zwrócą kasę, bo nie stać mnie na opłacenie drugiej imprezy.Ciekawe czy nie będą robili problemów...
Sandra
Gość
Dzięki Aro za informacje, mam już mętlik w głowie.Witaj Wiolik :)
IP: 213.17.188.99
Sandra
Gość
wioliok jak wczoraj dzwoniłaś do biura, jakie hotele Ci podali do wyboru?
IP: 213.17.188.99
Wiolik
Gość
Jak dzwoniłam to podali mi Amfibię,Palmę i Afrodytę.Co prawda to nie było oficjalne, wciąż ponoć negocjują z właścicielem Copacabany, ale ja w cuda nie wierzę.Gdyby nie to forum, żyłabym w błogiej nieświadomości.Bo biuro czeka do ostatniej chwili..
Sandra
Gość
Masz rację gdyby nie to forum to były byśmy zaskoczone telefonem z biura 3 dni przed wyjazdem! oglądałam zdjęcia z tej Palmy hotelik nawet całkiem fajny mały w małym miasteczku chyba warnie i opinie pozytywne.A co dokładnie stało się z Copacabaną??? Kiri ten właściciel zerwał umowę czy co? co mu odbiło przecież w Copacabanie zawsze były miejsca zajęte więc miał zysk o co temu człowiekowi chodzi?

PS izka i Krzyś już jadą zobaczymy czy coś napiszą./
IP: 178.37.149.13
Wiolik
Gość
Palma jest chyba jak się nie mylę w Słonecznym Brzegu, a Warna nie jest mała, wręcz przeciwnie.Jest tam głośno i morze dość brudne(to opinia moich rodziców-byli tam na wycieczce)A Palma, moim zdaniem jest najmniej atrakcyjna z tym 3 hoteli.W dodatku strasznie blisko centrum, a to oznacza hałas, Słoneczny Brzeg to przecież wielki i głośny kurort.Ten Kiri ma ponoć z sobą problemy i stąd, nasze problemy z hotelem.A jak jest naprawdę, to tylko on wie i biuro..Czy oni powiedzą ci prawdę??
Sandra
Gość
Faktycznie wiolik masz rację źle przeczytałam.Już mi się wszystko plącze odechciało mi się całego tego wyjazdu tak jak się cieszyłam to teraz mam dość, więc z mojego punktu widzenia ta Palma odpada.Afrodyta czytałam bardzo głośny kurort to nie dla mnie zostaje Amfibia.A może nie będzie tak źle? może OK Services dogadają się z właścicielem Copacabany i pojedziemy do tego hotelu? Tego życzę wszystkim wyjeżdżającym do Copacabany i Tobie wiolik :)
IP: 87.205.131.230
wiolik
Gość
Chciałabym w to wierzyć, ale bardzo wątpię, że oni się dogadają a na pewno nie na czerwiec.
Pawel
Gość
Do "wiolik"

Widzę że jesteś osobom bardzo sceptycznie nastawioną do wszystkiego.Przecież jak nie dostaniesz Copacabany to świat się nie zawali, w SB nie jest tak drogo! poza tym jedziesz tylko na 10 dni a nie na cale życie, osobiście polecam Wam hotel Amfibia byłem tam 2 lata temu i nie narzekałem.Wiolik głowa do góry będzie dobrze tylko więcej wiary a może faktycznie ta Copacabana dojdzie do skutku? Jedziesz wypocząć dni jak będzie pogoda będziesz spędzać na plaży a nie w hotelu poza tym Amfibia nie jest w centrum i tłumów nie ma gdybyś wybrała Afrodytę to co innego.Pozdrawiam
Pawel
Gość
PS piszę z komputera mojej kuzynki Sandry powiedziała mi co i jak dlatego zdecydowałem się napisać jeszcze raz pozdrawiam! i nie panikujcie dziewczyny
Sandra
Gość
Boże wiolik przepraszam za tego "barana Pawełka" dorwał się chłopina do mojego laptopa!! już ja się z nim zaraz rozmówię!! sorki jeszcze raz!
Franio
Gość
witam. jedziemy do ravdy dopiero w wrześniu, ale już teraz jestem ciekaw co zmieniło się od ostatnich dwóch lat ( wcześniej byliśmy 3 razy z ok service i nie było źle).jak zwykle wykupiliśmy najtańszą ofertę czyli margarita , a do tej pory nie wiem jak wygląda bo lądowaliśmy to w radce lub ivanie wcześniej w elvirze.stołowaliśmy się w różnych restauracjach ale najlepsze to "czuczura" i "bracia serbiti" no i jeszcze.nie pamiętam nazwy, z takim dużym grilem przy drodze. podają tam świetną jagnięcinę.
już wracają z pierwszych turnusów i mam nadzieję że podzielą się pierwszymi spostrzeżeniami na temat ravdy.
mnie interesują takie tematy.
czy na granicy serbskiej są jeszcze sklepy bezcłowe?
jakie są aktualne ceny żywności w tym alkoholi i papierosów?
czy w podanych wyżej restauracjach można dobrze zjeść czy są lepsze?
będę wdzięczny za informacje i po powrocie podzielę się moimi.
pozdrawiam Franio
IP: 83.30.42.187
gość
Gość
do Iza 567

mam pytanie czy na swój turnus dostałaś juz zamiane hotelu bo widze ze sa jakieś problemy z copacabana,jak tak to na jaki?
IP: 80.50.232.30
wiolik
Gość
Sandra, nie ma sprawy..Każdy ma prawo do swojego zdania, a swoją drogą, jasne że to "nie koniec świata"ale, to biuro słynie z takich numerów.Jak sobie człowiek wykupi miejsce w hotelu, nastawi się na coś, to tak łyso nagle wszystko się zmienia.Tym bardziej,że ja płacę za to nie jadę z caritasu, a biuro na razie niczego nie powiedziało oficjalnie.Kiedy dają znać, na dzień przed wyjazdem?Do Gościa, Izka z tego co orientuję się jest teraz w drodze do Bułgarii, poczytaj wyżej o czym pisaliśmy.Copacabana jak na razie odpada z oferty..

Strona: « < ... 117 118 119 120 121 122 123 124 125 ... > »

Forum turystyczne » Bułgaria » RAWDA Bułgaria

Na skróty: Bułgaria, Chorwacja, Egipt, Grecja, Hiszpania, Maroko, Polska, Tunezja, Turcja, Włochy, W. Kanaryjskie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, zamknij