Autor |
Treść |
ZZZ
|
|
Gość
|
No właśnie, ten "obiad" na Słowacji to masakra. zawsze tam jest, bo kierowcy maja taki układ - za przywiezienie tłumu turystów dostają darmowy posiłek... Dlatego nie zatrzymują się w innych knajpkach ale zawsze tam, niezależnie od tego, o jakiej porze to wypada... IP: 81.190.41.113
|
XYZ
|
|
Gość
|
pietras napisał Niedawno wróciliśmy z kolegami z Rawdy i bardzo nam się podobało.Tak że zgubiliśmy rachubę dni i musieliśmy pakować się ostatniego dnia w trybie pilnym. Miasto jest idealne na wielkość i poziom hałasu kurortowego.Nie jest tłocznymi Złotymi Piaskami ani zadupiem,jak nazwała je sama rezydentka.Samo centrum to rejon krzyżowania głównych ulic Nesebar i Macedonia.Tam jest aż za tłoczno i głośno. Mieszkaliśmy w guest house Sianie.Biuro nas zrobiło(Viator, uwaga na groupony jego ) bo mieliśmy być w Diabis,droższym i z basenem ale trafiliśmy fajnie.Gdyby rezydent nie powiedział to na hasło Sianie można pójść na basen do hotelu Benito.Nie byliśmy ale podobno basen duży.Nie jest też drogo chyba ze jest się polskim ciułaczem a takiemu zawsze drogo.Jest dużo marketów więc wybór wszelkich słodyczy i napojów jest szeroki.Jest też Lidl ale odradzam bo nic w nim nie ma.Nie to co lidle u nas.A na konkretne jedzenie polecam Braci Serbów,duże,tanie porcje dań typu sznycel i karkówka oraz Doner Kebab z dużymi burgerami i hot-dogami.Oba miejsca blisko od Sianie, łatwo znaleźć po zapełnieniu i kolejkach.I ogólnie trzeba być głupim żeby jechać z wyżywieniem. Plaża byłaby super gdyby nie glony.To prawda że albo ma się fart i nie ma, albo pech i są.Nie dużo ale dość by przeszkadzać w pływaniu.Plaże rawda center najbliższą od Sianie odradzam.Wąska i głazy.Najlepsza jest ta z wrakiem. Pogodę mieliśmy ekstra.Przed 14 nie dało się wyjść na plażę bo żar i duchota powalały a potem odrobinę lżej i można do późnego wieczora siedzieć w morzu bo dzień długo trwa. Warto pojechać do Nessebaru.5 minut autobusem,bilet 1,20.Nie warto grać w automaty łowiące pluszaki.Są tak ustawione że ta szponiasta łapa luzuje chwyt im wyżej wznosi się z łupem a na końcu w ogóle puszcza.
Dzięki... super wyczerpujące info  macie pojęcie ile stoi taksówka w nocy ze SB do Rawdy? IP: 193.25.183.52
|
ania
|
|
Gość
|
Polecam w 100% wakacje w rawdzie. Byliśmy w tamtym roku w hotelu Imperial. Prze,miła obsługa pokoje sprzątane codziennie. wszędzie jest blisko. w tym roku jedziemy również do Bułgarii ale Słoneczny Brzeg tym razem  IP: 88.199.162.10
|
Karolina
|
|
Gość
|
XYZ napisał pietras napisał Niedawno wróciliśmy z kolegami z Rawdy i bardzo nam się podobało.Tak że zgubiliśmy rachubę dni i musieliśmy pakować się ostatniego dnia w trybie pilnym. Miasto jest idealne na wielkość i poziom hałasu kurortowego.Nie jest tłocznymi Złotymi Piaskami ani zadupiem,jak nazwała je sama rezydentka.Samo centrum to rejon krzyżowania głównych ulic Nesebar i Macedonia.Tam jest aż za tłoczno i głośno. Mieszkaliśmy w guest house Sianie.Biuro nas zrobiło(Viator, uwaga na groupony jego ) bo mieliśmy być w Diabis,droższym i z basenem ale trafiliśmy fajnie.Gdyby rezydent nie powiedział to na hasło Sianie można pójść na basen do hotelu Benito.Nie byliśmy ale podobno basen duży.Nie jest też drogo chyba ze jest się polskim ciułaczem a takiemu zawsze drogo.Jest dużo marketów więc wybór wszelkich słodyczy i napojów jest szeroki.Jest też Lidl ale odradzam bo nic w nim nie ma.Nie to co lidle u nas.A na konkretne jedzenie polecam Braci Serbów,duże,tanie porcje dań typu sznycel i karkówka oraz Doner Kebab z dużymi burgerami i hot-dogami.Oba miejsca blisko od Sianie, łatwo znaleźć po zapełnieniu i kolejkach.I ogólnie trzeba być głupim żeby jechać z wyżywieniem. Plaża byłaby super gdyby nie glony.To prawda że albo ma się fart i nie ma, albo pech i są.Nie dużo ale dość by przeszkadzać w pływaniu.Plaże rawda center najbliższą od Sianie odradzam.Wąska i głazy.Najlepsza jest ta z wrakiem. Pogodę mieliśmy ekstra.Przed 14 nie dało się wyjść na plażę bo żar i duchota powalały a potem odrobinę lżej i można do późnego wieczora siedzieć w morzu bo dzień długo trwa. Warto pojechać do Nessebaru.5 minut autobusem,bilet 1,20.Nie warto grać w automaty łowiące pluszaki.Są tak ustawione że ta szponiasta łapa luzuje chwyt im wyżej wznosi się z łupem a na końcu w ogóle puszcza.
Dzięki... super wyczerpujące info  macie pojęcie ile stoi taksówka w nocy ze SB do Rawdy?
też jestem ciekawa po ile taksówka  IP: 85.219.166.130
|
Karolina
|
|
Gość
|
A polecacie jakieś kluby w SB ? IP: 85.219.166.130
|
robert
|
|
Gość
|
Witam  Sytuacja z Diabisem może wydawać się już podejrzana na początku wyjazdu, gdzie do Rawdy jedzie kilka autokarów a miejsc w tym hotelu jest tylko 36;P Nas zakwaterowano w Sianie. Całkiem nieźle bo mieliśmy widok na morze, klima działała bez zarzutów, lodówka bardzo mocno chłodziła, ręczniki wymieniane co drugi dzień i pokój sprzątany też co drugi dzień. Mimo to i tak pozostał żal bo umowa to umowa. Nie ma żadnej informacji o możliwości przekwaterowania - tak samo w ofercie Groupona. Co do Rawdy to naprawde jestem mile zaskoczony. Ci którzy wykupili jakiekolwiek wyżywienie - chyba się przejechali bo tam jest tak tanio i jest taki wybór restauracji, że każdy znajdzie coś dla siebie  Nam na dwie osoby wystarczyło 250 euro - na niczym nie oszczędzaliśmy. Przykładowe ceny: piwo w barze na plaży z butelki od 2 lv, drinki od 5 lv, whisky w sklepie 0,7 l - 9 lv, obiady u serbów do syta max 15 lev z piwem - wskażcie mi takie miejsce nad polskim morzem;P Drogie to tu jest chyba tylko mleko bo wychodzi coś koło 3-4 zł za litr. Baniczki przepyszne na przeciwko karuzeli w centrum - polecam ze szpinakiem, rogalika z czekoladą. po prostu masakra  Do aquaparku polecam jechać w ostatni dzień, hotel trzeba opuścić do 10 a wyjazd jest i tak po 21 więc można ten dzień spędzić właśnie tam. Cena za dzień to 38 lv + jak ktoś chce szafke z zamkiem to 3lv + 5 lv kaucja, do tego sejf 5 lv + 5 lv kaucja. Jak wejdziecie to kierujcie się od razu na Paradise Island - fajne leżaczki, palmy i basenik. Ja nie korzystałem z szafek i sejfów i nic mi nie zginęło a torba leżała cały dzien przy leżaku - tak jak zauważyłem zrobiła to większość osób. Nie opłaca jechać się od 15 godziny bo nie zdażysz wszystkiego oblecieć, bo zamykają o 18.30. Nessebar - tutaj nie trzeba nic dodawać. Urocze i piękne wąskie uliczki, ale tylko te gdzie nie ma tych śmieci ze straganów  W jeden dzień pojechaliśmy do Pomorie jak akurat nie było pogody bo chcieliśmy zobaczyć te błota które leczą - bałagan i syf;P Pomorie też nas niczym nie urzekło. Najtańszy alkohol jest w winiarni bliżej końca głównej ulicy, chyba za czuczurą. Jutro wrzucę kilka zdjęć. Transport był jak najbardziej ok - 27 godzin przez Rumunie i powrót tyle samo przez Serbie. Polecam zabrać ze sobą długie bluzy, spodnie i kocyki i poduszki bo klima w busie działa cały czas a w nocy jest niemiłosiernie zimno  IP: 83.8.43.153
|
|
|
Użytkownik
|
My też wróciliśmy jakiś czas temu z wczasów z Viatorem. Oczywiście tak jak pisano wyżej - zakweterwani mieliśmy być w hotelu Diabis, a na miejscu dowiedzieliśmy się, że będziemy mieszkać na cały pobyt w pensjonacie Adele - oddalonej jakieś 100 metrów od Diabisu. Wykupiliśmy opcję z wyżywieniem HB, toteż musieliśmy codziennie śmigać do Diabisu na spożywanie posiłków, które naprawdę nie opłacało się brać. Sam pensjonat Adele jest ok - skromnie, ale czysto, właściciele bardzo mili. Jeśli chodzi o plażę - my chodziliśmy na taką małą, który znajduje się za hotelem Emerald. Jest na niej na pewno czyściej niż na plaży centralnej. Jednego dnia udało nam się zobaczyć w morzu delfiny.  Co do jedzenia - polecam zjeść tortillę (3 leva mała, 4 -duża) jest pyszna!, pizza też jest bardzo dobra jak i sałatka szopska. Jest też tam bardzo dobra gama różnych piw - nabardziej polecam piwo cytrynowe (nazywa się coś na A, ale dokładnie nie pamiętam), Kamenitza i Zagorka też są bardzo dobre. Wszystkie kosztują poniżej 2 leva. Ogólnie alkohol bardzo opłaca się tam kupować, bo jest naprawdę tanio w porównaniu z cenami polskimi. Polecam też koniecznie wybrać się autobusem do Nesabaru, piękne zabytkowe miasteczko  No i do aquaparku, gdzie warto wydać na wstęp 38 leva, bo w Polsce nie ma takich atrakcji  Mnie też chcieli oszukać w kantorze, dali mi do podpisania jakiś kwitek, gdzie widniała suma o wiele niższa niż ja powinnam dostać. Dlatego patrzcie uważnie i licznie pieniądze, ile powinniście dostać. Na podróż proponuje zabrać jakąś bluzę, bo rzeczywiscie klima dała nam nieźle popalić  My akurat trafiliśmy na piękną pogodę, gdzie temperatura nie spadała poniżej 32 stopni. IP: 85.237.175.94
|
robert
|
|
Gość
|
obiecane fotki - mam ich naprawde sporo, ale wybralem takie najbardziej przedstawiające czego się można spodziewać po wodzie, plazy i widokach speedy.sh/XN3Hs/rawda.rar i tutaj cale menu od braci serbów - pliki w oryginale by można się dobrze przyjrzeć - ceny pomnozcie razy dwa i wyjdzie wam PLN  pozycja 77 - MEGA WIELKI KOTLET  speedy.sh/BAWaz/menu.rar IP: 83.11.203.143
|
rsz91
|
|
Gość
|
Hej wrocilismy ze Slonecznego Brzegu . Jesli chodzi o sam pobyt SB to nie mam żadnych zastrzeżeń , bylismy bardzo mile zaskonczeni. Jesli chodzi o przejazd TRAGEDIA , brak organizacji !! Wyjazd z Poznania o 23 ,--> godzina 1:30 czekamy do godziny 3:00 w Łodzi za dosiadającymi się osobami ---> godzina 5:15 czekamy w Katowicach za dosiadającą się resztą .... gdybym wiedziała ze wyjedziemy po godzinie 7 z Katowic pojechałabym pociągiem albo na własną rękę do Katowic... dalsza czesc drogi przebiegała w miarę płynnie. Powrót: godzina 21 wyjazd ( w miarę punktualnie ) o godzinie 6 w Serbii zatrzymalismy sie na postój po czym poinformowano nas ze czekamy za małym busikiem z osobami, którym popsul sie autokar . Czekalismy do godziny 9:00. W katowicach bylismy jako pierwsi o 0:00 ale co z tego jesli musielismy czekać do 2:30 za innymi osobami z innych autokarów... w Poznaniu bylismy o 7:30...... NIGDY WIĘCEJ AUTOBUSEM ... IP: 80.53.109.73
|
|
|
Użytkownik
|
Witam serdecznie! Właśnie dodzwoniłam się (w końcu!) do biura Viator i otrzymałam informację, że zmienili nam hotel z Diabis (Grupon) na Siane.. W sumie, to nie jestem zaskoczona, ponieważ śledzę wpisy na forum na bieżąco i nawet się tego spodziewałam. Wyjeżdżamy w czwartek o 5.00 rano z Krakowa i mimo wszystko mam nadzieję, że wyjazd będzie udany...  jestem tylko ciekawa (zapominiałam spytać), czy z Krakowa jedziemy bezpośrednio do Rawdy, czy też gdzieś jest jeszcze przesiadka..? I jeżeli był ktoś z Państwa w Siane - proszę o opinię i wrażenia z pobytu w tym hotelu.. czytałam opinię Roberta (powyżej), ale może napiszecie Państwo coś więcej..  Pozdrawiam wszystkich wybierających się do Rawdy na turnus 23.08-03.09  IP: 91.220.225.3
|
robert
|
|
Gość
|
O Sianie mogę jeszcze dodać, że deska do prasowania z żelazkiem znajduje się na każdym piętrze, czajnik jest na dole w ogrodzie. jest naprawde czysto, żadnych robali itp. lodówka ma w zamrażarce kostkarkę do lodu, klimatyzacja działa od 16 do 27 stopni i można ją ustawić jeszcze w funkcję grzania, ale raczej to nie będzie wam potrzebne  telewizor nie ma polskich kanałów - ale kto jedzie na wakacje ogladać tv  na balkonie są suszarki z klamerkami, właściciele bardzo mili i pomocni  największym zaskoczeniem jest prysznic. po prostu na środku łazienki jest odpływ i do ściany zamontowana jest bateria, dlatego podłoga zawsze jest cała mokra ale mi to akurat nie przeszkadzało. są dwie szklanki i jeden talerzyk, kilka kontaktów. basenu nie ma - kazali nam chodzć do Bohemi, ale trzeba było coś kupić bo podobno poprzedni turnus wnosił swoje jedzenie i picie. ja nie korzystałem z basenu, wolałem iść na plaże i nad morze bo po to tam w końcu pojechałem. okolica jest spokojna i wszędzie jest blisko a do głównej ulicy z 50 metrów. tak jak napisałem polecam małą piekarnię naprzeciwko karuzeli, jest na rogu ulic na której znajduje się hotel i Makedonia  większość pokoi jest z widokiem na ulice, ogród, dwa są na morze, jeden dwu osobowy i jeden trzy bo są na ostatnim piętrze. plaża najlepsza jest faktycznie za stateczkiem, czyli kierujcie się na lewo - dosyć długo się idzie  jakieś pytania to walcie śmiało  IP: 83.25.201.19
|
Sychu
|
|
Gość
|
A był ktoś może w Bohemi? Bo nas tam zakwaterowano, dziś dzwonili w tej sprawie. Pozdrawiam. IP: 89.70.198.25
|
kasia g
|
|
Gość
|
Pabi napisał Witam serdecznie! Właśnie dodzwoniłam się (w końcu!) do biura Viator i otrzymałam informację, że zmienili nam hotel z Diabis (Grupon) na Siane.. W sumie, to nie jestem zaskoczona, ponieważ śledzę wpisy na forum na bieżąco i nawet się tego spodziewałam. Wyjeżdżamy w czwartek o 5.00 rano z Krakowa i mimo wszystko mam nadzieję, że wyjazd będzie udany...  jestem tylko ciekawa (zapominiałam spytać), czy z Krakowa jedziemy bezpośrednio do Rawdy, czy też gdzieś jest jeszcze przesiadka..? I jeżeli był ktoś z Państwa w Siane - proszę o opinię i wrażenia z pobytu w tym hotelu.. czytałam opinię Roberta (powyżej), ale może napiszecie Państwo coś więcej..  Pozdrawiam wszystkich wybierających się do Rawdy na turnus 23.08-03.09 
My też dostaliśmy informację o zakwaterowaniu nas w tym hotelu, a wyjazd mamy z Katowic.W sumie to może nie będziesz miała przesiadki, ale jeszcze z Krakowa do Katowic Cię czeka droga zanim wyjedziemy do Rawdy, bo my o 7 mamy być.To może gdzieś na miejscu się zgadamy, w grupie jakoś raźniej  IP: 83.22.72.186
|
Baju
|
|
Gość
|
Witam! Do nas dziś dzwonili z Viatora, że zostajemy przekwaterowani do hotelu AldeMar. Ma ktoś informację o tym hotelu?! Wyjeżdżamy o 5 rano z Krakowa. IP: 62.244.152.210
|
keit
|
|
Gość
|
Ja właśnie dzisiaj zrezygnowałam z usług biura viator. rezerwowałam wczasy dwa miesiące temu. Przez te dwa mce obserwowałam to forum szukałam wiadomości na temat hotelu diabis w którym miałam być zakwaterowana a dziś zadzwoniłam do nich z zapytaniem czy nie zmieniła mi się godzina wyjazdu a Pani mi na to że nie ale zmieni mi się hotel na BOHEMI hotel dwu gwiazdkowy (diabis***) bez tv (diabis ma w pokoju) i na drugim końcu miasta od plaży. Więc dałam sobie spokój z VIATOREM i jadę do chorwacji własnym transportem życzę wszystkim którzy zdecydują się jechać miłego pobytu. A i kontaktowałam się z rzecznikiem praw konsumenta że ich praktyka jest nielegalna ponieważ nie informują ludzi o zmianie hotelu na inny przed podróżą (nawet na miejscu nie trzeba się godzić na zmianę hotelu i oni muszą cię wysłać na własny koszt do Polski a potem dochodzić zwrot wszystkich kosztów poniesionych ponieważ nie wywiązali się z umowy). Podobno mają mi w ciągu dwóch dni zwrócić całą sumę zapłaconą za wczasy ( zobaczymy). MIŁEGO POBYTU  IP: 212.109.151.174
|
gość
|
|
Gość
|
hej  my w składzie czterech osób byliśmy w Rawdzie z biurem zu ways - wakacje dla studenta ( właściciel viatora to chyba ta sama osoba) i było ok. Oczywiście 3 dni przed wyjazdem dostaliśmy telefon że na miejscu nastąpi zmiana hotelu na inny niz ten który miał byc pierwotnie. Trafilismy do niewielkiego hotelu Stefani i byliśmy mozna powiedzieć pozytywnie zaskoczeni. Hotel okazał się 3 gwiazdkowym, stosunkowo nowo wybudowanym miejscem z fajnymi przytulnymi pokoikami z lodówką, 2 duże i dwa małe ręczniki. Może wyżywienie na miejscu nie było zbyt różnorodne czy rewelacyjne ale dało się zjeść. A poza tym i tak kupowalismy sobie posiłki na mieście od czasu do czasu. Polecamy wszystko z ich białym serem: frytki, pizza, sałatka szopska jest rewelacyjny w smaku. Fajne małe rybki ( takie akwariowe w całości ) super sprawa. Najtańszy okazał się taki mały barek jak sie schodziło przy karuzeli w dół z tej głównej ulicy po lewej stronie. Taka nie za duża budka z dykty i parasole z ogródkiem roślinym, ale rybki i frytki z serem super, do tego piwko i widoczek na morze i było ok. Może miejsce jako tako nie zachwyca ale jedzonko mają dobre i warte polecenia. A więc nasze wakacje w Bułgarii zaliczamy do udanych mimo monotonnej i jednak długiej i meczącej jazdy autokarem. Ale to mozna było przewidzieć decydując sie na podróż w tak długą trasę. Koniecznie trzeba odwiedzić aquapark, nessebar i dyskoteki w słonecznym brzegu. Pozdrawiam. IP: 31.11.181.248
|
|
|
Użytkownik
|
A więc do zobaczenia na miejscu..  Raczej nie będziesz miała problemu nas zauważyć - rozglądaj się za takim ponad 2 metrowym facetem  to jest mój znak rozpoznawczy..  kasia g napisał Pabi napisał Witam serdecznie! Właśnie dodzwoniłam się (w końcu!) do biura Viator i otrzymałam informację, że zmienili nam hotel z Diabis (Grupon) na Siane.. W sumie, to nie jestem zaskoczona, ponieważ śledzę wpisy na forum na bieżąco i nawet się tego spodziewałam. Wyjeżdżamy w czwartek o 5.00 rano z Krakowa i mimo wszystko mam nadzieję, że wyjazd będzie udany...  jestem tylko ciekawa (zapominiałam spytać), czy z Krakowa jedziemy bezpośrednio do Rawdy, czy też gdzieś jest jeszcze przesiadka..? I jeżeli był ktoś z Państwa w Siane - proszę o opinię i wrażenia z pobytu w tym hotelu.. czytałam opinię Roberta (powyżej), ale może napiszecie Państwo coś więcej..  Pozdrawiam wszystkich wybierających się do Rawdy na turnus 23.08-03.09 
My też dostaliśmy informację o zakwaterowaniu nas w tym hotelu, a wyjazd mamy z Katowic.W sumie to może nie będziesz miała przesiadki, ale jeszcze z Krakowa do Katowic Cię czeka droga zanim wyjedziemy do Rawdy, bo my o 7 mamy być.To może gdzieś na miejscu się zgadamy, w grupie jakoś raźniej 
IP: 91.220.225.3
|
|
|
Użytkownik
|
Dzięki za wyczerpujące informacje  Jakby Ci się jeszcze coś istotnego przypomniało, to napisz  robert napisał O Sianie mogę jeszcze dodać, że deska do prasowania z żelazkiem znajduje się na każdym piętrze, czajnik jest na dole w ogrodzie. jest naprawde czysto, żadnych robali itp. lodówka ma w zamrażarce kostkarkę do lodu, klimatyzacja działa od 16 do 27 stopni i można ją ustawić jeszcze w funkcję grzania, ale raczej to nie będzie wam potrzebne  telewizor nie ma polskich kanałów - ale kto jedzie na wakacje ogladać tv  na balkonie są suszarki z klamerkami, właściciele bardzo mili i pomocni  największym zaskoczeniem jest prysznic. po prostu na środku łazienki jest odpływ i do ściany zamontowana jest bateria, dlatego podłoga zawsze jest cała mokra ale mi to akurat nie przeszkadzało. są dwie szklanki i jeden talerzyk, kilka kontaktów. basenu nie ma - kazali nam chodzć do Bohemi, ale trzeba było coś kupić bo podobno poprzedni turnus wnosił swoje jedzenie i picie. ja nie korzystałem z basenu, wolałem iść na plaże i nad morze bo po to tam w końcu pojechałem. okolica jest spokojna i wszędzie jest blisko a do głównej ulicy z 50 metrów. tak jak napisałem polecam małą piekarnię naprzeciwko karuzeli, jest na rogu ulic na której znajduje się hotel i Makedonia  większość pokoi jest z widokiem na ulice, ogród, dwa są na morze, jeden dwu osobowy i jeden trzy bo są na ostatnim piętrze. plaża najlepsza jest faktycznie za stateczkiem, czyli kierujcie się na lewo - dosyć długo się idzie  jakieś pytania to walcie śmiało 
IP: 91.220.225.3
|
artur
|
|
Gość
|
Witam Właśnie odpoczywamy w Bułgarii z Viatorem, jest mega hotel 1 klasa (Cristal) obsługa bardzo miła mówią po Polsku. W rawdzie jest PEŁNO Polaków i większość obsługi rozumie POLSKI. Droga do trwała 26 h kierowcy profeska zapierniczają aż miło.  Polecam i zapraszam do nas  Zobaczymy jak z powrotem...Pozdrawiam IP: 93.123.44.75
|
Ang
|
|
Gość
|
Bylismy w Rawdzie w terminie 27.07-08.08 Nieszczesliwie trafilismy do hotelu Hit. Nie wiem jak wyglądały pokoje 2 par które był w miare zadowolone z hotelu ale wiem ze przynajmniej 4 pokoje przezyły koszmar. W naszym pokoju nie działay gniazdka, nie mielsmy klimatyzacji nawet wiatraka, nie bylo mowy o lodówce. stan pokoju dramtyczny syf- zaczynając od obrzyganej firanki- niech ktos wierzy lub nie ale smród był niesamowity, widok równie słaby. Podłoga-raczej jej brak- beton przykryty skrawkami wykladziny. surowy beton było widac gołym okiem. Wykładzina(tam gdzie byla) brudna, wilgotna, czarna. Meble polamane. I te dzieci ktore non stop waliły w drzwi, krzyczały... od razu prosiliśmy o przeniesienie chociaż do innego pokoju w tym hotelu- odmowili nam w recepcji. Nie wiem jak wyglądały inne pokoje ale potym co ja zastalam nie sadzę, że ten hotel zasługuje nawet na *. Jedynym plusem był bliski dostęp do morza i czystej plazy. Przekwaterowali nas - ale nie obyło sie bez szopki. Przykro mi że wszytkie nawet te zadowolone pokoje musiły sie przenieść do innych ale biuro postawiło warunek, że albo wszyscy albo nikt- a z chyba z 5 pokoi na 7 tam zameldowanych byly skargi- tak poinformowała mnie rezydentka Pocieszający jest fakt, ze podobno Viator zrezygnował z usług tego hotelu. Biuro Viator niepoważne- brak kontaktu z nimi- nie odbierali nawet numer który jest teoretycznie 24/24. My dziś złożyliśmy reklamacje- dla zainteresowanych na zlozenie reklamacji jest miesiąc. Zobaczymy co dalej. Swoją droga nie wazne ile sie płaciło- umowa jest umową. Jesli biuro nie dotrzymuje jej warunków i komus to odpowiada to w porzadku- ja osobiście nie czuje sie dobrze z faktem ze płacąc tyle co inni zostałam obsłużona gorzej. Nie chciałabym tylko narzekać- po przekwaterowaniu było już ok. Ravda fajna, Morze ciepłe. Jedzenie smaczne no i Zagorka hmmm. Ogólnie wyjazd zaliczam do udanych oprócz incydentu z Hitem, i drogi powrotnej gdzie pan kierowca postanowił sprawdzić jak daleko pojedzie na rezerwie (sam nas o tym genialnym pomysle poinformował jak juz stalismy) i autokar stał i stał i stał.. poinformowano nas, że sie układ zapowietrzył- cokolwiek to znaczy... Polecam Ravde, Polecam Diabis- ludzie byli zadowoleni. polecam braci serbow i chuchure Polecam Zagorke Polecam male piekarnie- pyszne rogale, olbrzymie za 1,2 leva (mała piekarnia tuż przy studiu tatuaży- tu trzeba uwazać Pani lubi sobie dorobić na nie wydawaniu reszty- Nas kilka razy tak zrobiła- my nie mowilismy po bułgarsku ona udawała ze nie wie o co chodzi- nie bylo sensu sie kłocic o monety, pozatym bylismy swiadkiem nawet jak kogos chciała nabrać na Papierowe pieniążki, ale Pan Bułgar wybił jej to z glowy  - Także tam polecam iśc z wyliczonymi) Polecam nalesniki u Takiego małżeństwa- male stoisko- obok niego takie okrągłe stoły cocacoli. Bardzo dobre nalesniki z konfiturą i "fetą"  IP: 88.199.232.150
|
xxh
|
|
Gość
|
w Cristalu warunki spoko ale nie powiedziałabym ze obsługa miła  Pani wiecznie naburmuszona, krzywo patrzy. Pan w miare spoko. Panie sprztające nie maja w zwyczaju pukać- wchodzą sobie do pokoju jak do siebie. Prosba o zmienie poscieli po tygodniu uzytkowania- została odebrana przez Panią jak jakaś obelga. W dniu wyjazdu kazali sobie zapłacic 6 leva za możliwosc przeczekania na terenie hotelu do przyjazdu autokaru. Zanane tez były historie z drutem od Pana w celu przywiązania walizek do parkanu  IP: 88.199.232.150
|
xxh
|
|
Gość
|
Karolina napisał XYZ napisał pietras napisał Niedawno wróciliśmy z kolegami z Rawdy i bardzo nam się podobało.Tak że zgubiliśmy rachubę dni i musieliśmy pakować się ostatniego dnia w trybie pilnym. Miasto jest idealne na wielkość i poziom hałasu kurortowego.Nie jest tłocznymi Złotymi Piaskami ani zadupiem,jak nazwała je sama rezydentka.Samo centrum to rejon krzyżowania głównych ulic Nesebar i Macedonia.Tam jest aż za tłoczno i głośno. Mieszkaliśmy w guest house Sianie.Biuro nas zrobiło(Viator, uwaga na groupony jego ) bo mieliśmy być w Diabis,droższym i z basenem ale trafiliśmy fajnie.Gdyby rezydent nie powiedział to na hasło Sianie można pójść na basen do hotelu Benito.Nie byliśmy ale podobno basen duży.Nie jest też drogo chyba ze jest się polskim ciułaczem a takiemu zawsze drogo.Jest dużo marketów więc wybór wszelkich słodyczy i napojów jest szeroki.Jest też Lidl ale odradzam bo nic w nim nie ma.Nie to co lidle u nas.A na konkretne jedzenie polecam Braci Serbów,duże,tanie porcje dań typu sznycel i karkówka oraz Doner Kebab z dużymi burgerami i hot-dogami.Oba miejsca blisko od Sianie, łatwo znaleźć po zapełnieniu i kolejkach.I ogólnie trzeba być głupim żeby jechać z wyżywieniem. Plaża byłaby super gdyby nie glony.To prawda że albo ma się fart i nie ma, albo pech i są.Nie dużo ale dość by przeszkadzać w pływaniu.Plaże rawda center najbliższą od Sianie odradzam.Wąska i głazy.Najlepsza jest ta z wrakiem. Pogodę mieliśmy ekstra.Przed 14 nie dało się wyjść na plażę bo żar i duchota powalały a potem odrobinę lżej i można do późnego wieczora siedzieć w morzu bo dzień długo trwa. Warto pojechać do Nessebaru.5 minut autobusem,bilet 1,20.Nie warto grać w automaty łowiące pluszaki.Są tak ustawione że ta szponiasta łapa luzuje chwyt im wyżej wznosi się z łupem a na końcu w ogóle puszcza.
Dzięki... super wyczerpujące info  macie pojęcie ile stoi taksówka w nocy ze SB do Rawdy?
też jestem ciekawa po ile taksówka 
TAXÓWKI to u nich niezłe przekrety- jesli obczają ze turytsta naliczaja niezle stawki. Stawki warto negocjować przed kursem- i warto aby to zrobił jakis bułgar lub ososba mówiaca po bulgarsku. Dla przykladu ok 3km 8 leva- zamowila osoba mowiaca po bułgarsku. ok 700m (chodziło o przewiezienie bagarzy) Pan krzykna 10-15leva  IP: 88.199.232.150
|
xxx
|
|
Gość
|
dlatego cene ustala się przed kursem i placi sie od razu  IP: 83.21.4.201
|
ZZZ
|
|
Gość
|
artur napisał Witam Właśnie odpoczywamy w Bułgarii z Viatorem, jest mega hotel 1 klasa (Cristal) obsługa bardzo miła mówią po Polsku. W rawdzie jest PEŁNO Polaków i większość obsługi rozumie POLSKI. Droga do trwała 26 h kierowcy profeska zapierniczają aż miło.  Polecam i zapraszam do nas  Zobaczymy jak z powrotem...Pozdrawiam
Kierowcy faktycznie zapierniczają, ale to wcale nie jest miłe, to koszmar... dwóch kierowców na tak długą trasę!? Miałam wrażenie, że to loteria - uda się dojechać albo nie, kierowca co chwilę ocierał pot z czoła, pędził jak szalony, wyprzedzał nawet inne autokary. Kiedy jeden prowadził - drugi spał (albo raczej próbował spać) w takiej norze na dole, coś jakby luk bagażowy; wszystko niezgodne z prawem, jednak nikt nie narzeka, bo to przecież taka tania wycieczka.... Strach się bać, szkoda mi tych kierowców, za taki wyjazd dostają marne grosze, a są piekielnie zmęczeni i naprawdę mocno ryzykują... Właśnie mówią na TVN24 o wypadku polskiego autokaru w Serbii, może ktoś się wreszcie weźmie za ten proceder, szkoda tylko Bogu ducha winnego kierowcy. IP: 81.190.41.9
|
Ang
|
|
Gość
|
autokar z beatur- to własnie z nimi tez wracalismy i panowie postanowili spr ile pociagna na rezerwie.. :O niepowazni ludzie... IP: 88.199.232.150
|