Autor |
Treść |
mała
|
|
Gość
|
kasiaaa napisał Jeśli chodzi o wycieczkę do Stambułu to w ramach tej ceny jest przejazd, zakwaterowanie w hotelu obiad w dniu przyjazdu i śniadanie następnego dnia. Zwiedzanie z przewodnikiem jest niestety tylko w pierwszym dniu. Następnego dnia jest tzw czas wolny czyli można samemu zwiedzić resztę albo popłynąć za dodatkową kasę rejsem po Bosforze ( koszt 35 euro) Hotel na szczęście jest w centrum, w pobliżu Błękitnego meczetu więc można spokojnie pochodzić sobie samemu. Wracając już do samej Rawdy i jedzenia w hotelu to było różnie. Sniadania były ok. Trochę gorzej z kolacjami. Były dni że były super czyli zupa i jakieś fajne drugie danie a czasami dostawaliśmy tylko szopską sałatę kawałek mięsa i do tego zimne ziemniaki albo zimny omlet... Nikt nie wiedział od czego to zależało.... Jeśli chodzi o właściciela Sagi to kompletnie nie jest to ta osoba o której piszą na forach w opiniach o hotelu. Trochę milczący facet po trzydziestce. Plaże w okolicy hotelu są różne, jest w czym wybierać. Jest kilka płatnych gdzie leżaki i parasole są po 7 lewa za szt, albo publiczne gdzie można kupić sobie parasol w sklepie i plażować cały wyjazd za darmo. Ogólnie do południa jest bardzo dużo ludzi. Morze przez prawie cały nasz pobyt było ciepłe i czyste, ale na dwa dni przed wyjazdem pojawiło się strasznie dużo glonów i kąpanie nie było przyjemne, nie wiem od czego to zależy. Jeśli chodzi o hotel Diabis to o pokojach nie mogę nic napisać bo nie byłam w środku natomiast jest on położony po drugiej stronie Rawdy co Saga. Do centrum jest w miarę blisko tylko już mniejszy wybór plaż. W okolicy hotelu jest tylko jedna a żeby dojść do następnych to trzeba trochę przejść.
 super, dziekuje jeszcze raz, orientujesz sie moze, czy warto wykupic tej rejs po bosforze? czy lepiej zostac i samemu pozwiedzac? co w ogole zwiedzaliscie pierwszego dnia? i daleko jest do tego targu czy jakos tak? chcialabym go zobaczyc, bo podobno jest bardzo ciekawy, kolorowy. co jeszcze warto na pewno zobaczyc w stambule w ogole? IP: 46.112.115.188
|
sasha
|
|
Gość
|
Jak czytam o tym co się dzieje z tym biurem to szczerze zaczynac się bac ;o a w piątek mam wyjazd.. IP: 109.95.204.21
|
kasiaaa
|
|
Gość
|
do Stambułu przyjechaliśmy o 13tej, od razu poszliśmy na obiad ( ważne za napoje trzeba samemu płacić w lirach albo w euro ) potem zwiedzaliśmy plac Hipodrom, Błekitny meczet ( zwiedza się go na bosaka więc lepiej wziąć ze sobą skarpetki  , nie trzeba się też za bardzo przejmować ubiorem bo dwie panie rozdają tam chusty na ramiona i nogi ) przechodziliśmy też koło Hagii Sofii, my akurat byliśmy w poniedziałek więc była zamknięta i nie można było wejść do środka, potem jeszcze tylko poszliśmy do ogrodów pałacu i wróciliśmy do hotelu. Jeśli chodzi o rejs po Bosforze to byłam na nim. To jest godzinny rejs po Bosforze, potem się wysiada w części azjatyckiej Stambułu i zwiedza się letni pałac sułtana ( robi wrażenie  ) następnie wysadzili nas pod grand bazarem, tam była godzina wolnego i wróciliśmy na obiad(napoje też dodatkowo płatne, moim zdaniem za cenę którą płaciliśmy powinny być za darmo). Sama wycieczka jest piękna tylko nie wiem czy warta 35 euro. Z tego co się potem dowiedziałam to można samemu pójść nad Bosfor i taniej popłynąc w rejsik. Wszystko zależy od tego czy chcesz mieć to zorganizowane czy samemu załatwiać. Wiem że są też te autobusy Hop on, hop off którymi zwiedzasz Stambuł, to kosztuje 20 euro, więc można też tak pozwiedzać. Grand Bazar jest cudowny, warto tam pójść żeby go zobaczyć jednak pamiętaj że mają tam bardzo duże ceny, całkiem nie daleko jest Bazar egipski, trochę mniejszy ale tańszy. Więc proponuje tam się wybrać na zakupy a na Grand Bazar tylko w celach turystycznych. Dla porównania na egipskim kupiłam fajkę wodną taniej o 30 lirów niż na grand bazarze chcieli po 20 minutach targowania  Jeszcze pierwszego dnia po zakwaterowaniu w hotelu polecam wybrać się na zwiedzanie miasta nocą bo największe zabytki są cudownie podświetlone IP: 89.77.251.180
|
kasiaaa
|
|
Gość
|
a i zapomiałam jeszcze o jednym. W Stambule jest dwóch przewodników, jeśli będzie Magda podłącz się pod nią. Mówi bardzo ciekawie, głośno wyraźnie i wie o czym mówi. IP: 89.77.251.180
|
jlszl
|
|
Gość
|
13 lipca 2011r. wróciłem z Rawdy. Wczasy udane,miasteczko urokliwe, restauracyjek pełno, ceny dostępne dla Polaków. Byliśmy w hotelu Makao - czysto, bardzo sludnie ,bardzo przyjemna atmosfera, kontaktowi właściciele. Hotel Makao mogę polecić z całego serca. Mieliśmy wykupione HB w hotelu Cristal i niepotrzebnie, na mieście wyżywilibyśmy się lepiej i dużo taniej. Transport - mimo obaw - przebiegał w obie strony bezproblemowo. IP: 93.105.254.151
|
Iwona
|
|
Gość
|
Do kasiaaa bardzo Ci dziękuje za wyczerpujące informacje, ale czy możesz mi jeszcze napisac czy w hotelu Saga są pokoje gdzie okna wychodza na morze i czy pokoje są z balkonami, czy jest czysto w hotelu. Z góry dziękuję z informacje, aha a miałaś dobra pogode? IP: 217.67.197.66
|
Karolina
|
|
Gość
|
patka_zagadka napisał I jeszcze ponawiam pytanie  :P Czy jedzie ktoś może do Rawdy w terminie 14.08-30.08? Ja jade z wrocławia 14.08 do hotelu Cristal z biura Oskar. Jade tam z chlopakiem i kumpelami i fajnie by bylo jakby ktoś jeszcze z rodaków sie zglosił zawsze to milo pograc w siatke w wiecej osób  Pozdrawiam :d
Jedziemy z chłopakiem 17.08-30.08 do hotelu diabis. IP: 83.16.81.18
|
Karolina
|
|
Gość
|
do patka_zagadka
wyjeżdżamy z wa-wy . mój nr gg 7451340 ewntualnie mail karla989@onet.eu. IP: 83.16.81.18
|
mała
|
|
Gość
|
kasiaaa napisał a i zapomiałam jeszcze o jednym. W Stambule jest dwóch przewodników, jeśli będzie Magda podłącz się pod nią. Mówi bardzo ciekawie, głośno wyraźnie i wie o czym mówi.
Również dziękuję za wyczerpujace informacje. A na ten grand bazar i ten drugi mozna pojechac samemu bez tego rejsu na bosfor? eh, czuje ze strace na tej 1 wycieczce sporo pieniedzy na same wycieczki fakultatywne, a myslalam, ze bedzie troche latwiej. biedna ja i moja kieszen;p IP: 188.33.128.18
|
kasiaaa
|
|
Gość
|
W hotelu było czysto, pokoje są duże z balkonami. Nasz balkon miał widok na basen przy hotelu  , były takie z widokiem na drogę, i dosłownie kilka z widokiem na morze ale to były te na samej górze. Pogoda była cudowna, lekki wiaterek. Z tego co wiem to turnus przed nami miał tylko 3 dni pogody więc nam się udało. Na Grand Bazar i Bazar Egipski bez problemu można pójść samemu jeżeli będziecie mieszkać w tym samym hotelu co my to to jest 5 minut na nogach na egipski i 10 minut na Grand Bazar. W sumie wystarczy chyba kupić sobie lub znaleźć w necie jakiś przewodnik po Stambule i spokojnie samemu połazić.  Życzę udanych wakacji i służę pomocą jak będą jeszcze jakieś pytania  IP: 89.77.251.180
|
Ola
|
|
Gość
|
Bardzo proszę o rzetelne informacje osoby, które niedawno wróciły z turnusu na temat wyjazdu z OKServices do Ravdy. Czy ktoś również został przekwaterowany? Czy były inne problemy? Z góry dziękuję za odpowiedź. IP: 31.63.139.5
|
Sandra
|
|
Gość
|
Witam Ola
My wróciliśmy 11.07. z Ravdy z biura OKS. Żadnego przekwaterowania nie było, innych problemów również bynajmniej jeśli chodzi o nas .Ale jak teraz czytam to forum włos się jeży na głowie...Wyjeżdżałam już z nimi 3 razy ale takiego cyrku nie było! IP: 195.114.185.117
|
|
|
Użytkownik
|
a jakie biuro polecacie na wyjazd do Rawdy? chcialbym sie zabrac z rodzina 2+2 jeszcze w tym roku IP: 95.108.77.3
|
kubas9
|
|
Gość
|
Ja drogi tomku moge ci polecic viator, bo w zeszłym roku byłem z nimi w Rawdzie i było ok. IP: 83.27.42.244
|
sasha
|
|
Gość
|
Mam pytanie odnośnie jazdy autokarem, czy są jakieś przesaiadki w Bielsku czy autokar jedzie od razu z Katowic na miejsce? IP: 109.95.204.21
|
Iwona
|
|
Gość
|
kasiaaa napisał W hotelu było czysto, pokoje są duże z balkonami. Nasz balkon miał widok na basen przy hotelu  , były takie z widokiem na drogę, i dosłownie kilka z widokiem na morze ale to były te na samej górze. Pogoda była cudowna, lekki wiaterek. Z tego co wiem to turnus przed nami miał tylko 3 dni pogody więc nam się udało. Na Grand Bazar i Bazar Egipski bez problemu można pójść samemu jeżeli będziecie mieszkać w tym samym hotelu co my to to jest 5 minut na nogach na egipski i 10 minut na Grand Bazar. W sumie wystarczy chyba kupić sobie lub znaleźć w necie jakiś przewodnik po Stambule i spokojnie samemu połazić.  Życzę udanych wakacji i służę pomocą jak będą jeszcze jakieś pytania   Kasiaaa bardzo jestem Ci wdzięczna za wyczerpujące informacje, mam jeszcze pytanie ile czasu jechałaś i z jakiego miasta był wyjazd, czy były częste postoje Serdecznie Cię pozdrawiam IP: 85.222.11.20
|
iwa
|
|
Gość
|
Bardzo proszę, czy ktoś miał zakwaterowanie w Dolphin i nie było żadnych zmian? IP: 91.192.88.46
|
wiolik
|
|
Gość
|
do iwa, ja byłam w Dolphinie, jak już wcześniej pisałam na forum, to było od 22.06-04.07.Nie było żadnych problemów, oni na razie nie mają "na pieńku' z tymi właścicielami, gorzej z innymi hotelami i pensjonatami.Ci co mają wykupiony Napoli mogą się faktycznie obawiać gdzie trafią.. IP: 95.160.229.157
|
iwa
|
|
Gość
|
Dzięki za informacje, czy ktoś ma może nr tel. do hotelu Dolphin, jeśli tak to bardzo proszę? Wolę zadzwonić i upewnić się niż rozczarować się na miejscu IP: 91.192.88.46
|
kasiaaa
|
|
Gość
|
Wyjeżdżaliśmy z Krakowa i do Rawdy jechaliśmy 27 godzin ( 3 godziny staliśmy na granicy z Serbią ), wracaliśmy tylko 29 godzin wliczając w to 4 godziny na zwiedzanie Budapesztu. Postoje są dość często, średnio co 3-4 godz. Na Słowacji jest dłuższy postój około 40 minut żeby zjeść obiad. IP: 89.77.251.180
|
papa
|
|
Gość
|
Czy w Rawdzie są bankomaty,bank, gdzie można wybrac pieniądze? IP: 188.112.27.110
|
kasiaaa
|
|
Gość
|
W Rawdzie jest kilka bankomatów, jeden na przeciwko poczty, drugi na przystanku autobusowym w kierunku Nesebaru i jeszcze co najmniej jeden na końcu miejscowości IP: 89.77.251.180
|
Iwona
|
|
Gość
|
kasiaaa napisał Wyjeżdżaliśmy z Krakowa i do Rawdy jechaliśmy 27 godzin ( 3 godziny staliśmy na granicy z Serbią ), wracaliśmy tylko 29 godzin wliczając w to 4 godziny na zwiedzanie Budapesztu. Postoje są dość często, średnio co 3-4 godz. Na Słowacji jest dłuższy postój około 40 minut żeby zjeść obiad.
Kasiaaa bardzo dziekuję za wyczerpujące informacje i bardzo serdecznie Cię pozdrawiam IP: 217.67.197.66
|
gość
|
|
Gość
|
mam pytanie czy był ktoś na wycieczce varna i delfinarium ? IP: 80.50.232.30
|
|
|
Użytkownik
|
W Słonecznym Brzegu, obok Hotelu Sofia (bardzo wysoki), jest miejscowe biuro podróży (mały biały pawilon). Polecam tam wykupować wycieczki. Połowę taniej niż w polskich biurach podróży, oraz większy wybór. Przewodnik bułgarski mówi "perfekt" po polsku i rosyjsku (mieszkał 15 lat w Polsce). Mają klimatyzowane busy z najwyższej pułki. IP: 31.175.216.228
|