» Szukaj na forum » Rejestruj » Zaloguj

Forum turystyczne » AQUAMARIS

AQUAMARIS

Strona: « < ... 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... > »

Autor Treść
go go
Gość
i co po przylocie okaze sie , ze w tygodniu jest tylko 1 transfer he, he, he... o nie wolę nie ryzykowac
IP: 83.9.101.245
go go
Gość
A pan hrabia i odludek niech sie śmieje aż pęknie ze szczęścia, ze inni maja gorzej od niego.. ale czy faktycznie panie hrabio bedziesz mial dobrze, to sie k okaze. mimo wszystko życze najlepszego

remle napisał
Rozumiem, że Państwo Hrabiostwo służbę na czas wakacji pozostawia we własnych rezydencjach?

Pusty śmiech mnie ogarnia, gdy czytam te biadolenie. Na szczęście tam, gdzie lecę będzie niewielu Polaków. I całe szczęście. All inclusive - dla Polaka leczenie kompleksów.

A pozostałym na tym forum życzę miłych wakacji i spokojnego lotu :)
Użytkownik
Problem w tym, że ja hrabią/hrabiną/hrabianką nie jestem i nie muszę leczyć całorocznych kompleksów wyżywając się na biurze podróży, obsłudze hotelu, itd...

Widziały gały cały brały. Znacie to powiedzenie?

również pozdrawiam
IP: 77.253.251.151
bibi
Gość
Tunio napisał
Proszę o opinię po powrocie z ,,Colindria Mare,,- Sun Village, ja lecę tam 10.08.11. życze miłego urlopu.

oki, odezwe sie, pozdrawiam:)
IP: 85.14.112.200
Karo
Gość
Remble, właśnie gały widziały coś innego jak brały.
IP: 94.40.112.5
Użytkownik
No to pisać do biura, a nie robić larum na forum i nie zniechęcać i straszyć innych. Niektórzy jeszcze nie wyszli z domu, a już narzekają. Rozumiem, że ktoś się może rozczarować, ale bez przesady z tym pesymistycznym nastawieniem.

Biuro, hotel, itd... musi zarobić i proponując all inclusive i tak musi być do przodu. Dlatego nie dziwcie się, że macie "ochłapy". W życiu nie brałem AI i na pewno nie wezmę. Wolę być sam sobie sterem, żaglem i okrętem. A śmieszy mnie jak rodacy siedzą na basenie i czekają na kolejną wyżerkę i napitkę za free. Wszak wyjazd musi się zbilansować, a może uda się więcej zjeść i wypić niż się zapłaciło. Dlatego o wyjściu na plażę nie ma mowy. No bo coś przegapię, a przecież zapłacone. A gwarantuję, że to co jecie to by miejscowy kot lub pies nie zjadł. All inclusive... Buahahaha
Envie
Gość
wrócilismy wczoraj z Blue Star & Sea
powiem dziś krótko: totalnie nie spełnia warunków rzekomych 4 * ani nawet 3 moim zdaniem
mieliśmy umowę w części OLD
zakwaterowano tam nas 2 małżeństwa z dzieckiem i jedną młodą parę
budynek old wyglada jak opuszczona i zapomniana przez lata grecka willa
basen zarosnięty trawą
pomimo naszych prób o przeniesienie do nowszej części - mieliśmy argumenty: brak wody, prądu w gniazdkach co przy małych dzieciach jest złamaniem jakiejś tam europejskiej konwencji
pozostawiono na w części old bo tak mamy w umowie, dodam że w umowie jest też że hotel ( old też !!!) spełnia watunki 4*
poprosiłam pana rezydenta żeby te gwiazdki nam zatem zapewnił w części old
i stało się
pierwszej nocy zbudził mnie szum
w przedpokoiju po ciemku poczułam że stoję w wodzie po kostki
myślałam że to nam łazienkę zalało
a okazało się że hotel pływa w wodzie, na 2 piętrze mieliśmy wodospad
interwencja w recepcji, po drugiej stronie ulicy, u rezydenta ( wyobraźcie sobie byliśmy w tym budynku sami, po ciemku nie ma nikogo i zalało cały budynek!!!! nie wiem co by się stało gdyby woda zalała instalację, co najmniej 8 trupów..... czego ani grecy ani rezydent nie przyjmowali do wiadomości...) w nocy dojechała kolejna tura i też mimo wody kwaterowali ich w części old!!!!!!! część osób nie zgodziła się tam wejść i noc spędziła na kanapach w recepcji mi spaliśmy z dziećmi na tym drugim piętrze old nasze prośby o zmianę pokoi nadal bez reakcji bo nie mają pokoi wolnych....
KPINA!

rano dojechali następnie i wtedy narobiliśmy już konkretnego rabanu
po tym jak zaproponowano turystom by przewieźć ich do hotelu colindia mare, kolejny żart, bo hotel powinien w tym wypadku zapewnić co najmniej taki sam standard....

potem okazało się że jednak znalazły się pokoje dla trzech tur osób które miały być w old, zakwaterowano nas w pokoikach od 55 do 88 zdaje się tylko że i te pokoje nawet 2* nie powinny dostać bo dosłownie 3x3 mno ale było czysto sucho....

co do pozostałych spraw
mocną stroną hotelu jest naszym zdaniem jedzenie, smaczne, jest z czego wybierać, ale zawsze znajdzie się ktoś komu nie pasuje że codziennie to samo ( bo przecież samemu ciężko zmienić składniki warzyw i samemu zrobić sałatkę na talerzu)
sprzątanie pokoi słabe ale codziennie i codziennie czyste ręczniki....
ręczników kąpielowych brak
basen bardzo OK, tylko mało leżaków, podobno są w magazynie ale nie chce im się wyciągać
animacje dla dzieci prowadziła pani z Polski, rodzice dzieci zadowoleni, więc chyba ok, dzieci mają oddzielną łazienkę z mikrusimi sedesikami zlewami z tym że mało czyste.... ( a miał być plus)
teren ma dużo zieleni oceniam bardzo dobrze
alkohole też OK, tylko kolejnym żartem jest że 22 i Polacy nie dostają już nic w opcji all ( trzeba płacić) a Francuzi piją dalej.... czyli grecy i aquamaris troszkę nierówno potraktowali polskich klientów....
co poza tym... brodzi dla dzieci niestety ze słoną wodą więc moim zdaniem minus
plaża jak dla mnie OK, ale dzieciom ciężko brodzić między kamieniami i uskokami nie mówiąc o zabawach

polskich animacji dla dorosłych brak, francuz Federique próbował coś rozkręcać, ale co wieczór było to samo, można było nawet przewidzieć która piosenka po której..... troszkę za mało jak na te 3,5-4 *
praktycznie żadnych nawiązań do greckiej tradycji niestety nie było.... to tak jakby Grecja nie miała się czym pochwalić....no chyba że myślą o teraz wyłącznie....

ogólnie dałabym max 2 *biuro Aquamaris to firma kant & oszust
IP: 178.42.211.13
XXX
Gość
remle napisał
No to pisać do biura, a nie robić larum na forum i nie zniechęcać i straszyć innych. Niektórzy jeszcze nie wyszli z domu, a już narzekają. Rozumiem, że ktoś się może rozczarować, ale bez przesady z tym pesymistycznym nastawieniem.

Biuro, hotel, itd... musi zarobić i proponując all inclusive i tak musi być do przodu. Dlatego nie dziwcie się, że macie "ochłapy". W życiu nie brałem AI i na pewno nie wezmę. Wolę być sam sobie sterem, żaglem i okrętem. A śmieszy mnie jak rodacy siedzą na basenie i czekają na kolejną wyżerkę i napitkę za free. Wszak wyjazd musi się zbilansować, a może uda się więcej zjeść i wypić niż się zapłaciło. Dlatego o wyjściu na plażę nie ma mowy. No bo coś przegapię, a przecież zapłacone. A gwarantuję, że to co jecie to by miejscowy kot lub pies nie zjadł. All inclusive... Buahahaha

niech każdy pilnuje własnego nosa... a mnie śmieszą wieczni "harcerze", bo chciaż mają juz sporo po 20 i dalej, to dalej lubią rozpalać ognisko za pomocą kija, mimo iż są już zapalniczki i liczyć - jak to mówią na siebie. Ale każdy ma wolny wybór: jeden liczy na siebie i gania za zwierzyną po lesie aby coś zjeść, a drugi woli all inclusive, wiec bez krytyki pod katem innych. Wielu sie wydaje, ze ich punkt widzenia jest the best
Maciek
Gość
juz niektorzy mysleli ze jestem pracownikiem aqamaris blad. W aeolis jest super - jedzenie rewelacja sniadanie moe byc lepsze ale dajemy rade, obiady i kolacje super widoki zapierajace dech w piersiach. samochody mozna wypozyczac w hotelu taniej niz w internecie. spoko urlop myn jestesmy nzachwyceni. sorki za pismo bo pisze na ich klawiaturze. Lublinianka- jestes normalna wiec nie masz sie co martwic - bedziesz miala super urlop - odliczaj dni
IP: 94.69.177.23
xxx
Gość
tere-fere-kuku :P czy myslisz ze kogoś nabierzesz?
madlen
Gość
Maciek napisał
juz niektorzy mysleli ze jestem pracownikiem aqamaris blad. W aeolis jest super - jedzenie rewelacja sniadanie moe byc lepsze ale dajemy rade, obiady i kolacje super widoki zapierajace dech w piersiach. samochody mozna wypozyczac w hotelu taniej niz w internecie. spoko urlop myn jestesmy nzachwyceni. sorki za pismo bo pisze na ich klawiaturze. Lublinianka- jestes normalna wiec nie masz sie co martwic - bedziesz miala super urlop - odliczaj dni

Maciek, daj tylko znać czy faktycznie jest tam budowa i czy jest juz rezydent. My jedziemy z małymi dziećmi i troszkę sie boimy.
Czekam z niecierpliwościa na odzew:) cieszę się że się Wam podoba i ulop udany...my tez już nie długo lecimy:)
IP: 91.150.151.199
Alan z Blue Lagoon
Gość
W zeszłym tygodniu wrociłem i jestem zadowolony pozdrawiam pania Anie i Karoline
IP: 79.130.51.239
Madzia1749
Gość
Ja również lecę 27.07.2011 na Rodos hotel Colindria Mare. Był może ktoś z was w tym hotelu ??
Jak wrażenia ?? warto pojechac???
IP: 80.54.126.232
niezadowolona
Gość
Witam, w dniu wczorajszym wróciliśmy z Krety z Blue S. & S. i nigdy w życiu nie byłam na gorszych wakacjach. Warunki sanitarne poniżej krytyki. Często nie bylo wody, znajomi mieli mrówki w łazience itd. stracilismy nie tylko pieniadze ale jeszcze 7 dni urlopu... szkoda słów. Nie słyszalam dobrej opinii na temat tamtejszego jedzenia dlatego dziwi mnie powyżeszy post, ale każdy ma inne wyczucie smaku. Dla mnie jedzenie było koszmarem. Jadłam tylko makaron z jasnym sosem i doprawiałam ketchupem, a na sniadanie chleb z dżemem, w którym nie znalazłam ani pół owoca także nawet ciężko stwierdzić o jakim smaku był. Dożywialiśmy się w centrum ale niestety ceny są bardzo wysokie dlatego też wydalismy sporo euro na dojazdy i obiady. Nie polecam hotelu największemu wrogowi, bo i po co denerwować się jeszcze podczas urlopu... A wspomniane już 4 gwiazdki - szok, podejrzewam że w Polsce hotel ** jest bardziej ekskluzywny. W dniu wyjazdu przyjechała kolejna grupa i byl ten sam problem i te same argumenty rezydenta. Mam nadzieję że jak najmniej osób doświadczy pobytu w tym obiekcie a przed wyborem wakacji przeczyta opinie, ponieważ jak ja miałam taki wybór to jeszcze nikt nie zostawił informacji o Blue star and Sea.
IP: 78.88.232.201
malwina
Gość
Do Gregos odn.hotelu loutanis.Pisze na forrum bo może innym też przydadzą się informacje.Hotel jest na uboczu do plaży jest ok.20 min.spacerkiem ale dowozi hotelowy busik,plaże dosyć ładne piaszczyste jedna po schodach na prawo druga naszym zdaniem ładniejsza po lewej stronie. Leżaki płatne 8 euro za komplet 2 leżaki+parasol, ale bez problemu można rozłożyć ręczniki.Auto wypożyczyliśmy w mieście z Rodos cars za 3 dni płaciliśmy 75 euro rezydenci naciągają więc nie warto u nich wykupywać wycieczek lepiej samemu zorganizować.Tak jak pisałam w samym hotelu nudno NIE MA NIC ale miasteczko ładne i bliziutko.Pokoje czyste my byliśmy zakwaterowani w nowszej części i było ok.Większość oczywiście Polaków ale to i dobrze,bo byli Anglicy,którzy nie umieli się zachować,krzyczeli po nocach.Jedzenie dobre i dużo,brak przekąsek między posiłkami,z piwem i drinkami to jak pisałam trzeba było odstać w kolejce.Basen obskurny i brak leżaków ogólnie hotel komunistyczny ale da się przeżyć w skromnych warunkach,nie nastawiać się na luksusy to będzie dobrze.Nasze pierwsze wrażenia to TRAGEDIA ale nie po to się jedzie na wczasy by narzekać.Zresztą to nie Egipt tylko Grecja.
IP: 83.0.165.180
Olcia
Gość
Nie wiem co wszysycy chcą od tego biura???Własne wróciłam z Krety byłam tam z biurem Aqamaris Na to forum wchodziłam regularnie od dwóch miesięcy i czytając to co tu ludzie wypisują klnełam w duchu sama na siebie że też przyszło mi do głowy leciec z nowym biurem co opinia to gorsza ,strach się bać , ale cóż...Pomyślałam co ma być to będzie ...Co do hotelu to nie miałam większych obaw bo znajomi tam polecieli wcześnie z TUI za duzo większe pieniadze i mówili ze jest fajnie tyle tylko że bałam się iż skoro oni za to samo płacą o tysiac złotych więcej to na bank na miescu wyląduję w jakimś bungalogu pełnym karaluchów ...Juz na lotnisku Pani rezydentka zreszta bardzo miła zaskoczyła nas..Przylecielismy w nocy więc na posiłek nie liczyliśmy a tu proszę usłyszelismy z ust Pani rezydenki że w hotelu w którym mielismy zakwaterowanie obiecali iz glodni spac nie pójdziemy i słowa dotrzymali...Czekała na nas pyszna kolacja w postaci stołu szwedzkiego..Zostalismy takze poinformowani ze na miejscu czeka na nas inny rezydent który będzie do naszej dyspozycji dwa razy w tygodniu i był punktualnie a jak raz się spóźnił to wczesniej zadzwonił do hotelu i przeprosił za 20 minutowe spóźnienei i prosił o cierpliwość.Naprawdę nie mogę złego słowa powiedziec o tym biurze ..Na powrocie też czekały na lotnisku na nas trzy Panie rezydentki , które pomagały przy odprawie pilnowały by pierwsze zostały odprawione rodziny z małymi dziećmi...Reansumując wszystko w przyszłym roku zamierzam pojechac na wakacje też z Aqamarisem..Jeździłam z różnych biur począwszy od Orbisu , Itaki,Wezyra , Tui i nie uważam by to biuro było gorsze..Ludzie pisza tu różne rzeczy mają pretensje nie doczytawszy umów do końca , oczekują niewiadomo czego ,sama byłam z osbą która narzekała na to biuro tylko dlatego ze w hotelu było mało dyskotek i nie było animatora polskiego...A to kiełbasa nie taka a to słońce za mocno świeci a to piasek na plaży nie taki ..Jejkuuuuuu ludzie naprawde czepiają się takich rzeczy że przykro sluchać...Wielkie paniska bo jada na wczasy za granice i za 2tys oczekują jedzenia podanego na złotych tacach ... Zapominają że hotel 4 czy 5 * w Grecji nie będzie taki jak 4 czy 5* np w Austrii Jak usłyszałam na lotnisku jak babka mówiła ze napisze na temat tego biura że jest zawiedziona bo ??? No właśnie bo co? Nie potrafiła konkrtnie powiedzieć ...Ludzie zanim wykupicie wczasy w jakimś hotelu poczytajcie o nime na różnych forach a nie wyzywajcie się potem na biurze podróży ...A poczytajcie o tym samym hotelu w katalogach innych biur podróży i zobaczycie że opisy się wcale nie różnią są praktycznie identyczne i nieważne czy jest to drogie biuro np TUI czy poczatkujący Aqamaris
IP: 78.8.235.203
Użytkownik
a te mrówki w hotelu miały All Inclusive czy były na "krzywy ry j"? :D

PS. Nigdy nie byłem harcerzem, a zuchem tylko w 4 klasie, więc bez przesady. Na wakacje jadę wypocząć i trudno mnie wkurzyć, ale jak niektórym tego trzeba to let's go. Ale Grek i tak odpowie Wam: endaksi, endaksi ;)
mario
Gość
hej:-) pozdrowienia z Thassos:-) Hotel Aeolis jest w porzdku. Ma 4*. All jest taki jak w ofercie. Jeste
doris
Gość
Wiatm własnie otrzymałam informacje z Aquamaris o dopłacie paliwowej lece w siepniu Grecja olimp 70 zł od osoby
czy ktoś z Państa otrzymał również taką informacje?
IP: 83.238.182.5
Michal
Gość
Pewne rzeczy sa jeszcze wykanczane ale tego nie widac ja tego tez nie odczuwam.
Micha napisał
Aeolis-Thassos

POdpisuje sie pod slowami arta. Pisze prosto z hotelu, wreszcie dzisiaj mam juz auto i moge sie ruszyc z tej dziury. Teraz juz wiem ze to prawda co tu pisaliscie mimo mojego pozytywnego nastawienia . To wszystko prawda co pisza wszystko wydzielaja, nie ma All to sa tylko trzy posilki o piwo sie trzeba prosic itd.a kawe mozna wypic tylko przy sniadaniu. Potem juz nie daja wiec chodze do baru obok i kupuje. Animacji nie ma absolutnie ale jeden plus jest duzo dzieci i fajnie sie razem bawia.

Michał czy faktyczynie w tym hotelu trwa jeszcze budowa?
Michal
Gość
Ja pojechalem z kolego do Potos i tam wynajalem, ale do tego hotelu rano i wieczorem przyjezdza gosc z tej wypozyczalni i z nim mozna wszystko na miejscu zalatwic. Wynajecie auta malego na osob ja mam akurat punto i sa jeszcze jakie kia to od lipca za dobe z pelnym ubezpieczeniem kosz za dobe 32 euro i taniej juz nie ma . Z biura AQUAMARIS z tej samej firmy GRECKIEJ KOSZT EURO. Wiec lepiej z gosciem zalatwic on zawsze jest i nie trzeba jechac nigdzie. Bo do miasta najblizszego Potos koszt taksowki to 10 euro, bo my tu jestesmy na strasznym puskowiu jedyny market dwa kilometry od hotelu. Lepiej miec auto caly czas i jezdic sobie na rozne plaze w kierunku Aliki, sa piekne nie zatloczone lezaki kosztuja 5 euro. Przy hotelu plazy nie ma tylko kamieniolom z morzem i straszne dojscie. Pozdrawiam
Maciek
Gość
madlen napisał
Maciek napisał

Jest spoko budowa z tylu hotelu nieprzeszkadza zupelnie, wlasinie idziemy do pokoju po codziennej posiadowie. Mozecie spokojnie jechac, tutaj wszyscy sa zadowoleni i to nie przesada. trzeba sie przyzwyczaic do all bo sa wyznaczone godziny ale jest o.k. widoki rewelacja , hotel polozony jest w pieknym miejscu, mozna sie zakochac-, jedzenie naprawde dobre. i jak ktos narzeka to nie mam pojecia czego oczekuje. my mamy urlop super. jesli chodzi o samochody to w hotelu chyba jest najtaniej , przyjezdza co wieczor grek i mozna sobie rezerwowac. nie bede wiecej pisal - bo znowu powiecie ze pracuje w Aquamaris- jesli ktos tu ma przyjechac to nie ma o co sie martwic . pozdrawim serdecznie - pozdrowienia z Aeolis
Lublinianka - jeszcze nie na mierzylismy kaki - ale jutro bedziemy probowac :D

Maciek, daj tylko znać czy faktycznie jest tam budowa i czy jest juz rezydent. My jedziemy z małymi dziećmi i troszkę sie boimy.
Czekam z niecierpliwościa na odzew:) cieszę się że się Wam podoba i ulop udany...my tez już nie długo lecimy:)
bibi
Gość
Olcia napisał
Nie wiem co wszysycy chcą od tego biura???Własne wróciłam z Krety byłam tam z biurem Aqamaris Na to forum wchodziłam regularnie od dwóch miesięcy i czytając to co tu ludzie wypisują klnełam w duchu sama na siebie że też przyszło mi do głowy leciec z nowym biurem co opinia to gorsza ,strach się bać , ale cóż...Pomyślałam co ma być to będzie ...Co do hotelu to nie miałam większych obaw bo znajomi tam polecieli wcześnie z TUI za duzo większe pieniadze i mówili ze jest fajnie tyle tylko że bałam się iż skoro oni za to samo płacą o tysiac złotych więcej to na bank na miescu wyląduję w jakimś bungalogu pełnym karaluchów ...Juz na lotnisku Pani rezydentka zreszta bardzo miła zaskoczyła nas..Przylecielismy w nocy więc na posiłek nie liczyliśmy a tu proszę usłyszelismy z ust Pani rezydenki że w hotelu w którym mielismy zakwaterowanie obiecali iz glodni spac nie pójdziemy i słowa dotrzymali...Czekała na nas pyszna kolacja w postaci stołu szwedzkiego..Zostalismy takze poinformowani ze na miejscu czeka na nas inny rezydent który będzie do naszej dyspozycji dwa razy w tygodniu i był punktualnie a jak raz się spóźnił to wczesniej zadzwonił do hotelu i przeprosił za 20 minutowe spóźnienei i prosił o cierpliwość.Naprawdę nie mogę złego słowa powiedziec o tym biurze ..Na powrocie też czekały na lotnisku na nas trzy Panie rezydentki , które pomagały przy odprawie pilnowały by pierwsze zostały odprawione rodziny z małymi dziećmi...Reansumując wszystko w przyszłym roku zamierzam pojechac na wakacje też z Aqamarisem..Jeździłam z różnych biur począwszy od Orbisu , Itaki,Wezyra , Tui i nie uważam by to biuro było gorsze..Ludzie pisza tu różne rzeczy mają pretensje nie doczytawszy umów do końca , oczekują niewiadomo czego ,sama byłam z osbą która narzekała na to biuro tylko dlatego ze w hotelu było mało dyskotek i nie było animatora polskiego...A to kiełbasa nie taka a to słońce za mocno świeci a to piasek na plaży nie taki ..Jejkuuuuuu ludzie naprawde czepiają się takich rzeczy że przykro sluchać...Wielkie paniska bo jada na wczasy za granice i za 2tys oczekują jedzenia podanego na złotych tacach ... Zapominają że hotel 4 czy 5 * w Grecji nie będzie taki jak 4 czy 5* np w Austrii Jak usłyszałam na lotnisku jak babka mówiła ze napisze na temat tego biura że jest zawiedziona bo ??? No właśnie bo co? Nie potrafiła konkrtnie powiedzieć ...Ludzie zanim wykupicie wczasy w jakimś hotelu poczytajcie o nime na różnych forach a nie wyzywajcie się potem na biurze podróży ...A poczytajcie o tym samym hotelu w katalogach innych biur podróży i zobaczycie że opisy się wcale nie różnią są praktycznie identyczne i nieważne czy jest to drogie biuro np TUI czy poczatkujący Aqamaris

uff, już mi trochę lepiej:)pozdrowionka
zofia
Gość
lecę 25.07 do Thinaly Garden na Korfu. Ma ktoś może jakieś informacje na temat tego hotelu??
IP: 83.242.69.83
bibi
Gość
Madzia1749 napisał
Ja również lecę 27.07.2011 na Rodos hotel Colindria Mare. Był może ktoś z was w tym hotelu ??
Jak wrażenia ?? warto pojechac???

Colindria mare chyba na Krecie jest:) też tam lecę tylko 13.07:) opinie nieciekawe ale i tak się ciesze na ten wyjazd:)

Strona: « < ... 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... > »

Forum turystyczne » AQUAMARIS

Na skróty: Bułgaria, Chorwacja, Egipt, Grecja, Hiszpania, Maroko, Polska, Tunezja, Turcja, Włochy, W. Kanaryjskie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK, zamknij